- hirdetés -

A kormány lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják dolgozóik számára a Covid-19 elleni védőoltás felvételét. Vonatkozhat ez minden dolgozóra egységes munkafeltételként, de akár munkakörhöz kötött is lehet ez az elvárás. Az orosházi iskolák vezetőit arról kérdeztük, kötelezővé teszik-e a pedagógusok számára a vakcina felvételét.

Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Általános Iskola igazgatója egyelőre nem teszi a védőoltás felvételét a munkaviszony fennmaradásának feltételévé.

– A keddi napon tájékoztattuk a pedagógusközösséget a jogszabály (598/2021. Korm. rendelet) megjelentéről. Tapasztalataink szerint ez egy rendkívül kényes téma, mely képes a közösségek megosztására, épp ezért nagyon óvatosan kell kezelni. Ettől függetlenül én magam is úgy vélem, hogy az oltás felvétele a megfelelő megoldás, és az evangélikus egyház püspökei is azt javasolják, mindenki vegye fontolóra a vakcina felvételét. Azt kérem most minden pedagógusunktól, hogy próbáljon meg önmagán „túlra” tekinteni. Eddig a legtöbben az alapján döntöttek az oltás mellett vagy ellen, hogy az nekik személy szerint előnyös vagy hátrányos lehet-e. Én most azt kérem a kollégáktól, gondoljanak arra is, vajon a körülöttük lévő közösségekre – osztályokra, munkatársakra – tekintettel mi lenne a biztonságos döntés. Az oltás által a környezetünkben lévőket is védjük, épp ezért javaslom mindenkinek a vakcina felvételét. Egyelőre ez csak egy kérés, jelen pillanatban nem szeretnék élni az új jogszabály adta lehetőséggel.

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóját, Víghné Pintér Lillát is megkerestük kérdésünkkel.

– A Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségi Tanácsa közleményében a következőket írta nekünk: „Arra biztatunk mindenkit, hogy aki még nem vette fel az oltást, tegye meg önmaga és a környezete biztonságáért. Imádkozunk a betegekért, a gyógyítókért és a vírus miatt nehéz helyzetbe kerültekért. Hálát adunk a gyógyultakért.” Mi itt, az orosházi református iskolában az őszi szünetről visszatérve több szigorítást is bevezettünk igazgatói hatáskörben. November 2-ától szülő csak igazgatói engedéllyel léphet be az iskola épületébe, és visszatért a gyerekek és a dolgozók számára a kötelező maszkviselés a közösségi terekben, ez utóbbira szintén kért minket a zsinati elnökségi tanács.

Korcsok Mariannát, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola igazgatóját is felkerestük a témával kapcsolatban. A vezető elmondta, iskolájukat november 15-ig fogja tájékoztatni a fenntartójuk, addig minden a megszokott menetrend szerint folytatódik majd tovább.

A Békéscsabai Tankerületi Központtól a jövő héten érkezik válasz kérdésünkre. A Táncsics Mihály Gimnáziumban és az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, valamint annak tagintézményeiben dolgozó pedagógusok helyzetéről akkor számolunk be olvasóinknak.

Kiemelt kép: illusztráció, OrosCafé archív

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.