- hirdetés -

A gyopárosi élményfürdő tetőszerkezete menthetetlen, teljes cserére szorul kivitelezési hibák miatt. A szakértői véleményből kiderül: többek között a nem megfelelő anyagú fólia használata, illetve az átszellőzés hiánya vezetett a jelenlegi állapotokhoz. Szerda délután a kialakult helyzetről Dávid Zoltán polgármester és Benkő Ferenc, a Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a helyi turisztikai szereplőket.

Még tavaly augusztus 10-én Horváth Sándort, a Budapesti Műszaki Egyetem tanárát, építési szakértőt bízta meg az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. a tetőszerkezet állapotának felmérésére. Benkő Ferenc vezérigazgató elmondta, hogy a szakértői vélemény egyértelműen kivitelezési hibákat tárt fel.

Az elkészített szakvéleményből kiderül többek között, hogy “a trapézlemez fedés alatt a szelemenek alsó síkján a lég-, és párazáró fólia vonalvezetése nem vonal és felületfolytonos. A fólia megáll a rétegelt-ragasztott főtartó előtt, nincs rá felvezetve, közöttük centiméteres nagyságú rés figyelhető meg.”

A szakértő megállapította azt is, hogy a főtartó szelemen csatlakozása nem légtömör, párazárás nem készült az acél kapcsolóelemek környezetében sem. “A korcolt fémlemez a fedés alatti hézagosan rakott deszka aljzat teljesen el volt korhadva, felületén gyöngyöző cseppekben állt a víz, az elfeketedett deszkák a feltárás során beszakadtak.”

A feltárás rámutatott arra is, hogy a szakmai szabályoknak megfelelő (legalább 15-20 centiméteres) átszellőző réteget nem alakítottak ki. “Sem a korcolt fémlemez fedésű, sem a trapézlemez héjalású tetőfelületeken sem valósult meg a tetőfedés alsó oldali átszellőzése”.

Kiderült, hogy a fedés alatti fólia anyaga és kivitelezése sem volt megfelelő. Az előírt speciális lég-, és párazáró fólia helyett sima mezőgazdaságban használatos, úgynevezett PE-fóliát használtak.

– A fenti szakvéleménnyel párhuzamosan, elkészült az épület tetőszerkezetének statikai szakvéleménye is. Az önkormányzat és mi is mindent elkövetünk a probléma kezeléséért. A szakvéleményeket figyelembe véve a legjobb és leggyorsabb megoldás egy új, fém könnyűszerkezetes tető kialakítása – fogalmazott Benkő Ferenc.

Tájékoztatták a turisztikában érintett szereplőket is

November 3-án az élményfürdőben a jelenlegi helyzetről adott tájékoztatást Benkő Ferenc és Dávid Zoltán polgármester a térség turisztikai szereplőinek, szállásadóknak.

Több szállásadó elmondta az egyeztetésen, hogy a hozzájuk érkező vendégek – annak ellenére, hogy a fürdő honlapján is megtalálható, illetve a szállásadók is tájékoztatják őket – nincsenek tisztában az élményfürdő helyzetével. A külföldről érkező turisták inkább úgy döntenek, hogy hazautaznak.

Fotó: Horváth Bence

– Tudjuk, hogy a turisztikában érdekelt vállalkozók, szállásadók is komoly bevételkiesést szenvednek el amiatt, hogy a vendégek nem kapják meg a fürdőtől az eddig megszokott minőségű szolgáltatást. Mindkét félnek ugyanazzal a problémával kell szembenézni. Az biztos, hogy a nyári szezonban tudjuk fogadni a vendégeket, hiszen a parkfürdő rész zavartalanul működhet – emelte ki Benkő Ferenc.

Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, a lehető leggyorsabb és legjobb megoldásra törekszik az önkormányzat is annak érdekében, hogy az élményfürdőben újra a megszokott minőségben tudják fogadni a vendégeket. A városvezető arra biztatta a jelenlévő szállásadókat, hogy keressék fel őt, gondolkodjanak közösen arról, hogyan tudná segíteni a város a turisztikai szereplőket ebben a rendkívüli helyzetben.

Fotó: Horváth Bence

Ahogy korábban is megírtuk, a tervek megvalósításához nagyságrendileg – az energetikai korszerűsítéseket is figyelembe véve – 700 millió forintra van szükség. Amint a szükséges források rendelkezésre állnak, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, a tetőszerkezet gyártása, a légtechnikai eszközök beszerzése, valamint a konkrét építési munkálatok előreláthatólag 12-18 hónapot vesznek igénybe a gyopárosi élményfürdőnél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.