- hirdetés -

A Civil Összefogás Fórum és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége ajándékozott meg október 28-án Orosházán több Békés megyei szervezetet. Az új aszalógépekkel a helyi termelőktől megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket tudnak majd hasznosítani és segíteni ezzel az egészséges táplálkozást.

Jeles esemény helyszíne volt október 28-án az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont, ahol a Civil Összefogás Fórum (CÖF CÖKA) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének a képviselői ajándékozták meg a jelen lévő Békés megyei, köztük orosházi szervezeteket egy-egy aszalógéppel, mellyel az egészséges táplálkozást segíthetik majd, a helyi őstermelőktől vásárolt alapanyagok segítségével. Az eszközök mellé egy Ízig varázs című receptkönyvvel is gazdagodtak az adományozottak.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke, Szőnyi Kinga köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a részleteket arról, hogyan indult a civil kezdeményezés, melyhez az elmúlt évek során nagyon sok támogató csatlakozott. Örömét fejezte ki az eddig elért eredményekkel kapcsolatban és elmondta, bízik benne, hogy példát tudnak mutatni olyan embereknek, akik még nem csatlakoztak civil szervezeti munkához vagy vettek részt adománygyűjtésben.

Heizel Norbert, a CÖF CÖKA országos koordinátora kiemelte, a civil misszió 2016-os indulása óta országjárások sorozatán keresztül mintegy 60 helyszínre látogattak el eddig. Ez a civil misszió négy pillérből áll, köztük a korszerű gyermekétkeztetésből. A kapott eszközöket közétkeztetési konyhák, óvodák, iskolák, idősotthonok, civil szervezetek egyaránt fel tudják használni, utóbbiak akár közösségi programokhoz is az alapanyagok begyűjtésétől a feldolgozásáig.

Két dolgot kért minden adományozott egyesülettől: karitativitást és kreativitás, valamint egy félévenkénti rövid beszámolót arról, hogy mennyire találták hasznosnak az ajándékokat és mire használták őket.
– Kapnak tőlünk egy adományt, egy lángot, amit kérünk, hogy vigyenek tovább. Amit megtermelnek termékeket, ha abból egy 5-10 százalékot akár egy rászoruló családnak, akár egy szociális intézménynek átadnak vagy akár csak közvetítik, szétterjesztik ezt az adományozási lehetőséget, már elérte a célját a kezdeményezés – tette hozzá.

Ezt követően Oravecz Nóra, Orosháza alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, Orosházán is fontosnak tartják, hogy a helyi őstermelőktől vásárolják meg az alapanyagokat.

– Ezekből az alapanyagokból olyan aszalt gyümölcsöket, zöldségeket tudunk elkészíteni, amivel akár már most télen az adventi időszakban tudunk a felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt kedveskedni és elmondani nekik, hogy ezek milyen egészséges ételek, amit akár otthon is kipróbálhatnak – mondta.

Ezt követően nem maradt más hátra, mint az eszközök átadása. Adományban részesült a Battonyai Haladás Termelő és Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet, a Szent György Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Mezőkovácsházi Területi Szervezete és az orosházi Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.