- hirdetés -

Mindenszentek ünnepén, Halottak napján azok is meglátogatják szeretteik sírját, akik az év többi részében ezt ritkábban teszik. Koszorút, virágot viszünk. Annak néztünk utána, mik ezekből az idei trendek és milyen mélyen nyúlunk érte a zsebünkbe.

Mint decemberben a fenyő árusok, ilyenkor a koszorút, virágot kínálók várják a piac mellett egész nap a vásárlókat. Kapható mindenféle koszorú. Toboz, szalma, moha alapon, termésekkel, kövirózsával, szárazvirággal, vagy épp selyemvirággal díszítve. Van az egész kicsitől kezdve, amely szinte a tenyerünkben elfér, az egészen nagyig minden méret. Az árak hatszáz, hatszázötven forintnál kezdődnek és a koszorú nagyságának mértéke szerint növekszik a több ezer forintosig.

Az árusok egybehangzó véleménye szerint idén jobban veszik a természetes anyagokból készült koszorúkat. Ezekből sok fogy, de vannak, akik a műanyagot, selyemvirágot részesítik előnyben.

Nagyon gazdag a választék cserepes krizantémokból és ezeknek az ára sincs az egekben, már 5-600 Ft-tól hozzájuthatunk. Az árusok szerint ezek a virágok csak részben kerülnek a sírokra. Nagyobb részük a kertek, balkonládák dísze lesz. A kertben szépen áttelel, egy kis gondozással tavasszal újra szép lehet.

Több helyen láttunk a klasszikus, nagy méretű vágott krizantémból, 300-350 forintért. Az egyik árus, a nagybánhegyesi Pápai Bianka elmondta, szépen fogynak a virágok:

– A virágok árában benne van, hogy míg ekkora és ilyen szép lesz, nagyon sok munka van vele. Szerencsére az utóbbi napokban sokat elvittek és ahogy közeledünk halottak napjához egyre inkább eltolódik a vásárlás a koszorúktól a vágott virág felé.

Hasonló a helyzet a virágboltban (Fotó: Horváth Bence)

A virágboltban hasonló a helyzet. Nagy a választék természetes anyagú és selyemvirágos koszorúkból és az árak is hasonlóak. Mint az eladótól, megtudtuk, hogy a vásárlók körében a koszorúk mellett népszerűek az ún. sírtálak. Ezek fenyővel, élő virággal, termésekkel tűzöttek. Rendelésre több, hagyományos, élő virágokkal – főként krizantémmal – díszített nagy koszorút is készítenek ez idő tájt.

Írásunk megjelenését a Győri Vilmos-téri (a Rekviem Temetkezés mellett található) Rózsavilág Virágműhely támogatta, ahol nem csak Mindenszentekre, de bármely ünnepre, családi eseményre nagy választékban találhatók vágott és cserepes virágok, ajándék tárgyak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.