- hirdetés -

Anyu! Vegyünk egy kiskutyát! Azt hihetnénk, hogy ez egy egyszerűen teljesíthető kérés, de ha felelősséggel járunk el, akkor sok mindenre figyelni kell.

A kis kedvenc kiválasztásakor egy sereg kérdésre kell választ keresnünk. Hogy melyek ezek és mi mindenre kell figyelni, ebben dr. Muntyán János állatorvos segít eligazodni.

– Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, egy kis állat megvásárlása és a vele való foglalkozás, gondoskodás nem egy-két hétre szóló elkötelezettség. Mostanában – talán a pandémia is hatással van erre – nőtt a házi kedvencek vásárlásának száma. Fontos, hogy átgondolt döntés legyen egy ilyen és a kiskutya néhány hét múlva ne a menhelyen kössön ki. Szintén tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen életteret tudunk ennek a kiskutyának biztosítani. Egy negyedik emeleti lakásba pl. általában nem szoktunk nagytestű, nagyobb mozgásigényű kutyát venni. Oda inkább a kisebb testű kutyák valók, bár vannak, akik ezzel vitatkoznak. Azt is el kell döntenünk, fajtatiszta kutyust szeretnénk, vagy egy keverék is megfelel. A menhelyen is nagyon sok szeretetre méltó kutyus található, de ha nem ezt a megoldást választjuk, a tenyésztőknél is lehet keresgélni – kezdi a doktor.

Fontos tudni, milyen körülmények közé kerül (Fotó: pixabay)

Ha tudjuk, hogy milyen körülmények közé és körülbelül milyen kutyust szeretnénk, akkor érdemes a fajta leírásokat áttanulmányozni. Ezekből kiderül például, hogy melyik fajta, mennyire gyerekbarát, mekkora mozgásigénye van. Meg kell határozni azokat a résztulajdonságokat, melyek számunkra a leginkább megfelelők és ezt is figyelembe kell venni a fajta kiválasztásánál. Hogy honnan vásárolunk, az elsősorban pénztárca kérdése. A nevesebb tenyésztők kutyái általában nem az olcsóbb kategóriába tartoznak.

– Törekednünk kell rá – ha lehetséges – hogy ne nagyon fiatal, öt-hat hetes kölyköt vigyünk haza. Hasznosabb, ha az állat már rendelkezik védőoltásokkal és tíz-tizenkét hetesen kerül az új gazdijához. Nagyon figyelni kell rá, hogy a törvény szerint minden egyes adásvétel mikrocsipes azonosításhoz kötött. Őszintén javaslom mindenkinek, bármilyen kutyát is vásárol, hogy készüljön az ügyletről adás-vételi szerződés. Ebben pontosan írjanak le mindent. Milyen célra vásárolták a kutyát, (kedvtelés, továbbtenyésztés, stb.) van-e oltva, csipelve. Ez sok későbbi kellemetlenségtől óvhat meg minket – tanácsolja dr. Muntyán János.

Mindenképpen vizsgáltassuk meg (Fotó: pixabay)

Ha alapos körültekintés után hozzánk került a kutyus, célszerű elvinni orvosi vizsgálatra. Ez több okból is hasznos lehet.

– Egyrészt megnyugtató, ha egy általános vizsgálaton átesik a kutya, másrészt az állat megfelelő fejlődéséhez szükséges táplálási tanácsokat is tudunk adni. A reklámok nem mindig jelentik a megfelelő támpontot. Tanácsot kaphatnak a gazdik a későbbi, esetleges betegségek korai felismerésével kapcsolatban is – teszi hozzá az állatorvos.

Kutyások azt mondják, hogy „kutya nélkül lehet élni, de minek?” Ha tehát felmerül az igény, akkor jöjjön az a kiskutya, de csak körültekintően.

Kiemelt kép: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.