- hirdetés -

Lezárult az ellenzéki előválasztás második fordulója is. Eldőlt, hogy Márki-Zay Péter képviseli az ellenzéket miniszterelnök-jelöltként a jövő tavaszi országgyűlési választáson. A helyi önkormányzati képviselőket kérdeztük, hogyan értékelték az elmúlt hetek, hónapok történéseit.

Szeptember végén kiderült, hogy Békés megye 4-es számú választókerületében dr. Szabó Ervin győzött az előválasztáson, megelőzve ezzel dr. Szelényi Zoltánt. A második fordulóban már csak miniszterelnök-jelöltet választottak az állampolgárok. Végül az első fordulót megnyerő Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) ellenfele Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) volt, miután Karácsony Gergely visszalépett a javára.

Márki-Zay Péter (Fotó: Patakfalvi Ádám)

Vasárnap este eldőlt az is, hogy Márki-Zay Péter a szavazatok 56,71 százalékát begyűjtve végzett az élen. Összesen 662 353-an vettek részt a második fordulóban, ebből csupán 7116 érvénytelen szavazatot számlált az Országos Előválasztási Bizottság.

Békés megyében 15 565-en adták le az interneten, illetve személyesen a voksukat. Itt is a hódmezővásárhelyi polgármester zárt az élen, összesen 8699 szavazatot gyűjtött be Dobrev 7720 szavazatával szemben.

Ezzel kapcsolatban kérdeztük az orosházi képviselő-testület ellenzéki képviselőit, ők hogyan látták az elmúlt időszak történéseit. Bodóczi András sikernek véli az előválasztást Orosházán és a választókerületben egyaránt.

– Úgy látom, hogy nagyon sokan szeretnének változást, nem csak itt, hanem országszerte. Én személyesen Dobrev Klárát tartom a legalkalmasabbnak több szempontból is. Ahogy egy családban az anya az aki összetart – több, kevesebb sikerrel – úgy egy országot is sokkal jobban összekovácsolna egy női miniszterelnök. Nézzünk szét a világban, vagy csak itt Európában. Azokban az országokban, ahol nő a miniszterelnök talán nagyobb a rend és az egymás elfogadottsága. Igaz a mi kis hazánkban még nagyon sokat kell tanuljuk a demokráciát és azon belül is egymás nézeteinek elfogadását – fogalmazott Bodóczi András.

Megkérdeztük Fetser Jánost is, aki elmondta, véleménye megegyezik az MSZP békés megyei 4-es számú választókerületi szervezetének álláspontjával, amit az alábbiakban szó szerint közlünk.

“Minden nehézség és technikai probléma dacára az előválasztás sikeres, hiszen az ellenzék hatalmas előrelépést tett a demokrácia helyreállításához vezető úton!

Aktivistáink minden nap és mindkét fordulóban segítették az előválasztás lebonyolítását. Hatalmas köszönet jár dr. Szelényi Zoltánnak, aki párton kívüli jelöltként, a kórházi munkája mellett vállalta a kampány fél évét, támogatóival az ellenzék megkérdőjelezhetetlen tényezőjévé vált. Köszönjük minden civil és pártdelegált aktivistának a munkát és minden szavazó állampolgárnak a részvételét! Ők nem csak szavakban, hanem aktívan is tettek a jogállamiságért, a szabad Magyarországért!

Megszületett az eredmény, gratulálunk a győzteseknek! Ezentúl minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy 2022-ig, az új kormány megalakulásáig valamennyien az ellenzéki összefogás szellemiségének megfeleljünk, eredménytől függetlenül. A Fidesz legyőzésének ez az egyetlen útja!”

Papp Róbert úgy gondolja, hogy orosházi szinten a választást kis mértékben befolyásolták a pártok közötti háttéralkuk, de összességében számára is elfogadható jelöltek közül lehetett választani.

– Ami nagyon fontos, hogy új vállalható szereplő jelent meg az orosházi politikai életben, csak nem ott, ahol a helye lenne. Ideje lenne túllépni néhány olyan személyen, akár érdemei elismerése mellett, akik az orosházi politikai életet már nem tudják segíteni. Van olyan politikai „erő” is a városban, aki leckét kapott az arc- kontra eredmény ügyében. Meglepetésként ért az, hogy Jakab Péter megelőzte 14 szavazattal Dobrev Klárát a választókerületben. Ez a dolog másnál sem kerek. Tudomásom szerint az egyik érdekelt párt feljelentés tett, egy a választókerületben „segítő” kétegyházi hölgy ellen – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Meglátása szerint jó irányba változott a politikai élet Orosházán, a második fordulóban kellemesen csalódott.

– Miután dr. Szabó Ervin győzött és a Jobbik elnöke Jakab Péter kiesett, illetve dr. Szelényi Zoltán és az MSZP sem volt érdekelt a második fordulóban, emiatt úgy véltem nem lesznek olyan aktívak. Nem ez történt, az összes párt – a Momentum kivételével – „odatette” magát. Mindkét előválasztási jelölt ott volt a sátrakban. Úgy kell küzdeni a kormányváltásért, ahogy például az MSZP tagjai és vezetői, a Jobbik és a Párbeszéd helyi emberei tették Orosházán a DK mellett: együtt, egymást segítve. Van cél, és ennek szinte mindenki alárendelte saját pártja érdekeit. Soha nem hittem volna korábban, hogy Fetser János kiáll Dobrev Klára mellett, pedig néhány éve azt nyilatkozta, hogy vasvillával akarja elzavarni a Fideszt, de Gyurcsány Ferenc miatt nem lehet. Csodálatos, hogy Szabó Ervin és Szelényi Zoltán egymás mellett regisztrálta a szavazókat. Ezt sem hittem volna el, ha nem a saját szememmel látom. Van remény, így kell ezt csinálni – tette hozzá a DK-s politikus.

Raffai János is sikerként éli meg az előválasztást. Biztató, hogy az emberek – köztük a fiatalok is – végre elkezdtek a közélettel foglalkozni. Úgy gondolja, ez Márki-Zay Péterhez köthető.

– Eddig az emberek szkeptikusak voltak a politikával kapcsolatban. Csökkent a pártok iránti bizalom. Mindegyiknek megvan a maga bázisa, de úgy látom, új tagokat és szavazókat nehezen tudnak már bevonzani. Márki-Zay Péter egy létszámban lassan pártokat meghaladó mozgalom élén, a pártoktól függetlenül érkezett az előválasztásra és rengeteg embernek hitet adott és ez látszik meg a nagyon magas részvételi adatokban. Én is neki szavaztam bizalmat. Örülök, hogy ő lett a közös jelölt. Ettől függetlenül úgy gondolom, nincsenek nyertesek és vesztesek. Egy hatpárti összefogásról van szó, mindenki győztes, hiszen közös ellenzéki elképzeléseket, programokat fognak képviselni a megválasztott jelöltek – értékelt Raffai János.

Az orosházi eseményekről is kifejtette a véleményét. Elmondta függetlenként végig Sebők Évát támogatta, segítette.

– Ma is őt tartom az alkalmas jelöltnek, ami nem egyenlő a népszerűvel. Együtt dolgozunk képviselőként, látom az elvégzett munkáját, terveit. Szakmailag, politikailag és emberileg is meg vannak az adottságai, hogy országgyűlési képviselő legyen. Nagyon sajnáltam, hogy visszaléptette a pártja egy megállapodás miatt, bár tudtam, hogy a versenyben kisebb eséllyel indul. Ennek az is oka, hogy elenyésző lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa munkásságát és elképzeléseit, ennek magam is többször hangot adtam. Igazán a Partizán vitában mutatkozhatott volna be a szélesebb tömegek és az ellenzéki választók előtt, sajnos ezt a lehetőséget már nem kaphatta meg. Számomra a tettek mutatják meg az embert és értékeit. A kampány lehet ennek eszköze, de sosem lehet a célja – fogalmazott a képviselő.

Sebők Éva

Sebők Éva szerint az előválasztás egy nagyon fontos demokratikus eszköz, ami országos szinten most valósult meg először Magyarországon. Úgy gondolja, ha a kiválasztási folyamatokat megnyitják a választók előtt és nem a pártok döntik el egymás között, akkor az növeli a bizalmat és az aktivitást, ami az ország érdekeit szolgálja.

– A második forduló nagyon izgalmas volt, értékes dolgok derültek ki mindkét jelöltről. Egyértelműen Márki-Zay Pétert támogattam, örülök a sikerének. Vannak köztünk értékviták, de a demokratikus folyamat része az is, hogy a tisztességes emberek ütköztetik a szemben álló érdekeiket, hogy végül egy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen. Ilyen folyamatok által hozhatjuk létre azt a Magyarországot, ahol jó élni – hangsúlyozta a Momentum politikusa.

– Dobrev Klára számomra a 2010 előtti időket képviseli, azért is lettem momentumos, mert nem tudok azzal a politikával sem azonosulni. Karácsony Gergely ugyan sok ponton képviseli azokat a gondolatokat, amiben én is hiszek, de sokáig támogatta a zuglói Tóth Csabát, amin nehéz átlendülni. A pártom és én is hiszek benne, hogy a korrupciónak nincsen színe, zéró tolerancia kell ilyen téren és ezt Márki-Zay tudta képviselni leginkább a versenyben maradt jelöltek közül – válaszolta meg Sebők Éva, miért a hódmezővásárhelyi polgármestert támogatta.

Megkeresésünkre a dél-békési ellenzéki jelölt, dr. Szabó Ervin is elmondta véleményét az előválasztással kapcsolatban. A többi képviselőhöz hasonlóan rendkívül sikeresnek tartja az előválasztást, aminek lebonyolításából és szervezéséből a pártja, a Jobbik is “oroszlánrészt vállalt”.

– Büszke vagyok az aktivistáinkra és hálás a munkájukért. Nagyon köszönöm, hogy a dél-békésiek ilyen jelentős számban mentek el a sátrakhoz, vagy szavaztak online. Ez volt az első lépés Simonka György elzavarása felé vezető úton. A magam szereplését – hiszen megnyertem az előválasztást – a kampányom és a mozgósításunk szempontjából is sikeresnek ítélem. Tisztában vagyok azzal, hogy az igazi megmérettetés még hátra van, de együtt, az ellenzéki összefogás keretében tavasszal ez is sikerülni fog – vélekedett.

– Mivel tiszteletben tartom az előválasztás szellemiségét, a hat ellenzéki párt által megalkotott szabályokat, én azt a miniszterelnök-jelöltet támogatom, aki megnyerte az előválasztást. A választók döntöttek, mégpedig aszerint, hogy kit tartanak alkalmasnak, felkészültnek, alázatosnak erre a pozícióra. Én pedig elfogadom a dél-békési polgárok akaratát – zárta dr. Szabó Ervin.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.