- hirdetés -

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését. A fórum plenáris ülését – tíz határon túli magyar gazdaszervezet részvételével – a napokban rendezték, Budapesten.

A fórum magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Orosháza és Térsége Gazdakör, az Agrárminisztérium – mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, valamint Szlovákiából érkeztek magyar szervezetek vezetői a találkozóra.  

– A Kárpát-medencei gazdálkodók összefogását jól mutatja többek közt a Magyarok Kenyere program is, melyben nagyon aktívak a határon túli magyar gazdák. Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezésben 2020-ban – a koronavírus-járvány és az aszály ellenére is – minden korábbinál többen vettek részt – hangsúlyozta a szervezet munkáját értékelve, Jakab István a MAGOSZ elnöke.

(Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

A kétnapos tanácskozáson beszámoltak eddigi és tervezett programjaikról, köszönetet mondva a NAK-nak, a MAGOSZ-nak és a szaktárcának is azért, hogy folyamatosan együttműködnek velük, támogatást nyújtanak részükre mind szakmai, mind egyéb tekintetben. Az unión belüli térségekből érkezettek az EU agráriumot érintő stratégiáival kapcsolatos aggályaikat is megvitatták, a kárpátaljai és a vajdasági tagszervezetekkel pedig egyeztettek a regionális együttműködés továbbfejlesztéséről.

A kétnapos tanácskozással kapcsolatban az egyik alapító, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Brlázs Róbert elmondta, nagyon örül, hogy az orosházi közreműködéssel alakult szervezet él, és egyre eredményesebben működik.

– A fejlődés egyik példája, hogy a határon túli gazdatársadalmat, a NAK-on keresztül már tudja segíteni falugazdász hálózattal is, amely tanácsadó szervezetként, adminisztratív segítő csapatként működik. Az Agrárminisztérium által szervezett, „Kárpát-medence kincsei” kiállítás is igazolás az én számomra arra, hogy jó dolog volt, hogy annak idején elkezdtünk ezzel az összefogással foglalkozni itt Orosházán – tette hozzá a gazdaköri elnök.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg Orosházán. A fórum a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. Többek között összefogja a Kárpát-medencében működő magyar gazdaszervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós intézményeknél is. A fórum elnöki tisztjét a mindenkori agrárkamarai elnök tölti be.

(Kiemelt kép és forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.