- hirdetés -

Szemetet gyűjtenek, hadi sírokat rendeznek, templomot takarítanak, rászorulóknak és állatmenhelyeknek adományoznak. Teszik ezt örömmel, nagy lelkesedéssel, hisz közben a szívük felett viselik akciójuk kulcsmondatát: „Több vagy, ha adsz.”

„Több vagy, ha adsz.” – Ez a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció mottója, ezt érzik munkálkodás közben a Székács Evangélikus Iskola diákjai is. Az intézmény évek óta rendszeres résztvevője a kezdeményezésnek.

– Ez egy ökumenikus szerveződésű országos program, mely alapvetően középiskolásoknak szól – mondta Nagy Róbert igazgató. – A mögötte álló motiváció az, hogy a gyerekek 72 órán keresztül olyan tevékenységeket végezzenek, melyek nem a saját érdekeiket, hanem a közjót szolgálják. Minden év októberében három napon át, csütörtöktől szombatig zajlanak ezek a jó cselekedetek.

A Rinka Mancs és a Szikhát is kap a csomagokból (Fotó: Horváth Bence)

Az evangélikus iskola nemcsak a gimnazistákat vonja be a programokba. Az orosházi intézmény rendhagyó módon már első osztálytól fogva igyekszik érzékenyíteni a gyerekeket a jótékonykodásra. Az egész kicsik is megtapasztalhatják, hogy többek lehetnek, lelkileg feltöltődhetnek, ha ellenszolgáltatást nem várva, önként tesznek a a másikért, a köz érdekében.

– A járványhelyzet előtt a kórház gyerekosztályára is bement néhány talpraesett gimnazistánk, és mesét olvasott, ajándékokat vitt a gyerekeknek, emellett a középiskolások ellátogattak az idősek otthonába is, hogy megnézzék, hol tudnának segíteni. Idén a diákok egy része a gyopárosi erdőt teszi tisztábbá, szebbé, mások hadisírokat gondoznak, templomkertet takarítanak, templomot dekorálnak, összegyűjtik a lehullott faleveleket az iskola és az óvoda udvarán. Emellett minden osztály gyűjt élelmet a helyi állatmenhelyek számára, a rászoruló embertársaknak pedig ajándékkosarakat állítanak össze tartós élelmiszerből, szépen csomagolva, üzenettel, dekorációval ellátva. Ezek szétosztásában az Evangélikus Szeretetszolgálat munkatársai lesznek segítségükre.

Az 5. és 6. a osztály csütörtök délután a Gyopárosi tó körül szedte a szemetet. Egyen pólóban, gumikesztyűvel és kukászsákokkal felszerelkezve fogtak neki a munkának a gyerekek, akik a PET-palackok és műanyag zacskók mellett egy autórádiót is találtak. A tanulók kis csapatokba verődve gyűjtötték a hulladékot, egymással versengve még izgalmasabb volt a küldetés.

– A gyerekek már nagyon várták ezt az alkalmat, tavaly is itt voltunk, és akkor is nagyon élvezték, hogy miközben jót cselekszenek, kinn lehetnek a természetben, a szabad levegőn – mondta Fazekasné Jankov Ildikó pedagógus. – Nagyon jó megérezni azt, milyen szuper valakinek adni akár csak egy mosolyt, egy simogatást, egy jó cselekedetet. Itt senki sem keresi a kibúvót, mindenki részt vesz a munkában, és ami nagyon fontos, hogy ezt egyáltalán nem teherként élik meg a gyerekek, hisz mind tudják: fontos és nemes feladatot visznek véghez.

A 72 órás önkéntes akció vasárnap az evangélikus templomban egy hálaadó istentisztelettel zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.