- hirdetés -

Miért lesz valaki DÖK-ös? Tóth Loretta röviden így foglalta össze: „Mi jobban szeretünk megszervezni és lebonyolítani egy programot, mint csak úgy részt venni benne.” A Székács Evangélikus Iskola diákönkormányzatának elnöke szereti, ha feladata, felelőssége van, még akkor is, ha ez korán keléssel vagy épp esti „túlórázással” jár.

Fazekasné Jankov Ildikó pedagógus sok-sok éve segíti a DÖK munkáját a Székácsban. 1997-ben került a suliba, és már 1998-ban ráruházta ezt a feladatot az akkori igazgató, Jantos Istvánné. Ő szinte azonnal meglátta a tanítóban azt a lelkesedést és pozitivitást, ami ehhez a munkához kell. A DÖK-ös gyerekek is azt mondják, Ildikó néni mosolyáért bármit megtennének.

– Felelősségteljes munka a miénk, hisz valahol rajtunk múlik, hogy a diákság élete mennyire lesz változatos, mozgalmas, élményekben gazdag itt az iskolában. Minden év elején szervezünk egy gyűlést, ahol új ötletekkel állhatnak elő a tanulók. Ilyenkor az egész iskolai diákbizottság jelen van, 2.-tól 12.-ig osztályig minden osztályból két fő, és ott együtt, közösen döntjük el, mi az, ami jól működik, és tovább szeretnénk vinni, illetve mi az, amiben érdemes lenne újítani. Az éves munkatervet ekkor fogadjuk el, a gyerekek szavazhatnak igennel vagy nemmel, de van lehetőségük tartózkodni is. Mindenről jegyzőkönyvet készítünk, és olyan körülményeket teremtünk, mint amilyenek a városi önkormányzati szavazásokon vannak. Ragaszkodunk a hivatalos formulák megtartásához, így a gyerekek megtapasztalják, milyen érzés a közért, a köz előtt felszólalni – mesélte Fazekasné Jankov Ildikó.

A Vedd fel a pólót napon (Fotó: Horváth Bence)

A DÖK feladatköre sokrétű. A programszervezés mellett ott találjuk az élvonalban az érdekképviseletet is. Bármilyen iskolai, családi probléma felmerül, a diákok bátran fordulhatnak segítségért a DÖK-höz. A diákönkormányzat emellett karitatív tevékenységet is folytat, részt vesznek a cipős doboz akcióban, rendszeresen gyűjtenek adományokat Csaba testvér nagyszalontai árvaházának, valamint kupakgyűjtéssel is több beteg gyermeken segítenek időről-időre.

– Szinte minden héten, vagy kéthetente van valamilyen program, amire nagy erővel készülünk – folytatta Fazekasné. – Nemrég volt a Móricka bál, az Európai Diáksport Napja, azok szervezésében is segítettünk, emellett részt vettünk a Vadvirág Esély Klub közös futásán, most pedig épp az őszi focibajnokság lebonyolításával töltjük az időt. Részt veszünk a kompetenciafejlesztésben, a Logikaszinó játékra minden második hónapban várjuk a kicsiket, őszi programunk még a kupakgyűjtés és a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes akció is. Felsorolni is sok, mennyi program van az iskolában. Minden esemény részesei vagyunk, segítő kezet nyújtunk a szervezésben, a pakolásban, a díszítésben, bármiben.

Ildikó és Bianka (Fotó: Horváth Bence)

Tóth Loretta mellett Hegedűs Regina, Kásás Bianka, Máté Zétény, Török Virág és Bankó Richárd adja a DÖK magját.

– Más talán azt várja, hogy kicsengessenek, és mehessen haza, de mi nem – fogalmazott Loretta. – Mi órák után is szívesen benn maradunk, vagy bejövünk akár korán reggel is, ha arról van szó. Szeretünk benne lenni a dolgok sűrűjében. A DÖK olyan, mint egy kis család, melynek jó tagja lenni.

– Szeretek tenni az iskoláért, és legalább annyira szeretek segíteni másokon – mesélte Bianka. – Jó érzés önkénteskedni, engem ez vonz a leginkább.

Bianka, Ildikó és Loretta (Fotó: Horváth Bence)

A DÖK élete a tél közeledtével még inkább élénkülni kezd. Ők hozzák el az iskolába a Mikulást, akit nem csak az alsósok várnak nagy izgalommal. Kiderült, két éve a gimisek termébe is bekopogtatott a fehér szakálló jótevő, és akkora sikere lett, hogy azóta minden osztályban meglátogatja a jó gyerekeket. A DÖK életében az advent a lépcsős éneklés ideje, 500 gyerek hirdeti együtt ebben az időszakban Jézus születését a hivatal lépcsőjén, és ekkorra szervezik a karácsonyi vásárt is, melyen a gyerekek, anyukák és nagymamák hasznos és értékes kreálmányai vásárolhatók meg. A DÖK feladata a farsangi karnevál megszervezése is. Idén már tematikus jelmezverseny várható, melyre a diákok mellett a tanári kar is nagy lelkesedéssel készül. Munka tehát akad bőven, az iskola igyekszik ezt meghálálni a lelkes önkénteseknek.

– Azok a végzős maturandusok, akik a DÖK csapatát erősítették, egy olyan diákönkormányzatos tollal vesznek búcsút az iskolától, melyen a mottónk, a Galata 6.2 részlete szerepel. „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.” Ezt valljuk mi – zárta Fazekasné Jankov Ildikó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.