- hirdetés -

Szeptember 20-án vette kezdetét Orosházán a Német Hét, melynek keretében idén Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete látogatott a városba. A programsorozat a hétfői napon a nagykövet fogadásával és a megnyitóünnepséggel vette kezdetét, de az ezt követő napok is bőven tartogattak érdekességeket. A diákok írásbeli versenyeken, német vetélkedőkön bizonyíthatták tudásukat.

Maga a Német Kultúra Hete idén egy kerek jubileumot ünnepel, hiszen a város német nemzetiségi önkormányzata 20 évvel ezelőtt, tehát 2001-ben bővítette az addigi egynapos programot egyhetesre, rotációs rendszerben létrehozva az Osztrák, Német és Svájci Heteket. A hagyományosan kora tavasszal tartott esemény idén a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos korlátozások miatt szeptemberre került át.

Szeptember 20-án Johannes Haindl Németország budapesti nagykövete látogatott Orosházára, akit először a Polgármesteri Hivatalban, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban láttak vendégül, bemutatva Orosháza történetét, jelenét, sajátosságait, illetve a német nyelv oktatását. A rendezvénysorozat programja hétfőn a Német Hét ünnepélyes megnyitásával folytatódott, majd a gimnázium könyvtárában a Békés megyei német nemzetiségi önkormányzatok képviselőivel való találkozással zárult.

Itt azonban még nem volt vége az eseményeknek, hiszen a program német nyelvű vetélkedőkkel, írásbeli versenyekkel folytatódott. Ezek közül több program átkerült a mostani hétre, több esetben azonban már tudunk eredményekről beszámolni. A kedden, gimnazistáknak rendezett kvízjátékon nem kevesebb, mint 26 jól felkészült csapat vett részt, hogy megmutassák ismereteiket Bajorországról és Baden-Würtenbergről.

A Táncsics Mihály Gimnázium aulájában rendezett program során végül a Kovácsik Szonja, Pótári Lea, Villás Lili által alkotott Bayern München csapat bizonyult a legügyesebbnek (felkészítő tanáruk: Gombkötő Anita), a második helyet a CSEBABA (Fekete Csenge, Jancsik Barnabás, Németh Balázs, felkészítő tanáruk Szitó Tímea), a harmadikat pedig a MAN csapat (Árus Balázs, Németh Marcell, Misur Márk, felkészítő tanáruk Szitó Tímea) szerezte meg.

A Székács József Általános Iskola már évek óta bekapcsolódik a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett Német Nyelvi Hét rendezvényeibe, idén ők adtak otthont a területi német írásbeli versenynek, amelyre csaknem 70-en jelentkeztek szerte a megyéből. A verseny során nyelvtani-szövegértési feladatsort oldottak meg a 4-8. évfolyamos diákok, melyre 60 perc állt rendelkezésükre.

Eredmények:
4. évfolyam:
1. helyezett: Tamási Péter (Székács József Általános Iskola, felkészítő: Lovas Erzsébet)
2. helyezett: Ördög Janka (Székács József Általános Iskola, felkészítő: Lovas Erzsébet)
3. helyezett: Komádi Zselyke (Székács József Általános Iskola, felkészítő: Lovas Erzsébet)

5. évfolyam:
1. helyezett: Kovács Hanna (Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Lenti Beáta)
2. helyezett: Palotás Ákos (Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Lenti Beáta)
3. helyezett: Sarkadi Dániel (Székács József Általános Iskola, felkészítő: Lovas Erzsébet)

6. évfolyam:
1. helyezett: Arva Dániel (Székács József Általános Iskola, felkészítő: Lovas Erzsébet)
2. helyezett: Ásós Melissza (Szabó Pál Általános Iskola, Vésztő, felkészítő: Dr.Karmanóczkiné Kaluha Ágnes)
3. helyezett: Varjú Zselyke (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, felkészítő: Domokos Anikó)

7. évfolyam:
1. helyezett: Bakos Brenda (Eötvös József Katolikus Általános Iskola, felkészítő: Majoros Zsuzsanna)
2. helyezett: Bánrévi Hanna (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, felkészítő: Domokos Anikó)
3. helyezett: Velő Boglárka (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, felkészítő: Domokos Anikó)

8. évfolyam:
1. helyezett: Varjú Zétény (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, felkészítő: Domokos Anikó)
2. helyezett: Lovas Olivér (Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Jankóné Lövei Erika)
3. helyezett: Tóth Malvin (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, felkészítő: Domokos Anikó)

A legsikeresebb felkészítő tanár díjat Domokos Anikó tanárnő vehette át Gyomaendrődről, akit Nagy Róbert igazgató Úr köszöntött az iskola különdíjával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.