- hirdetés -

Borsi Vince volt az a férfi, aki a Székács Evangélikus Iskola raktárából bő tizenöt éve konditermet faragott. Azóta már nagyon sok diákba beleoltotta a kondizás szeretetét, sőt, ő maga is a mai napig heti rendszerességgel jár le ide edzeni. Ezután talán még különlegesebb élmény lesz ez a számára, hiszen a tegnapi nap óta függ a terem falán egy tábla, melyen az ő neve olvasható.

Szeptember 24-én avatták fel az evangélikus iskola udvarán található konditeremben a Borsi Vince nevét és példamutató elhivatottságát hirdető táblát.

– Volt egyszer egy testnevelőtanár, aki kialakította, majd felkarolta az iskola konditermét – mesélte Deák Péter igazgatóhelyettes. – Őrizte annak tisztaságát, a gépek épségét, és folyamatos testnevelésre buzdította a diákságot. Igaz, Borsi Vince ma már a nyugdíjas éveit tapossa, de mi szerettük volna mindezt megköszönni neki. Elhelyeztünk egy táblát a terem falán, mely a konditerem alapításának emlékét szolgálja.

Az iskola a konditerem állományát folyamatosan frissíti. Fejleszteni tudnak, bővíteni viszont nem, a terem most is maximális kapacitással működik. Az elmúlt néhány évben új gépeket vásároltak több mint egy millió forint értékben, és egy légkondicionálót is felszereltek. A teremben a testnevelők őrzik a rendet, és figyelik az eszközök helyes használatát.

– Meghatódottan állok itt. Nem volt még eddig olyan a hosszú életem során, hogy bármit az én nevemmel illettek volna – fogalmazott Borsi Vince. – Most viszont a jelenlegi iskolavezetésnek eszébe jutott, hogy rólam nevezik el a konditermet, de én erre azt feleltem: Ha ebbe beleegyeznék, az nem én lennék. Sosem vágytam a népszerűségre, arra, hogy előtérbe kerüljek. Én csak tettem a dolgom 46 éven keresztül, de sosem akartam, hogy emiatt kivételes módon kezeljenek. Mindig is egy egyszerű, hétköznapi testnevelőtanár voltam, az vezérelt eddigi életem során, hogy megszerettessem az ifjúsággal a mozgást. Úgy vélem, ehhez korábban is jó példával jártam elöl a Táncsics gimnáziumban és ebben az iskolában egyaránt, sőt, ma is ezt teszem, hiszen heti egyszer-kétszer még most is lejárok a konditerembe. Ebben az iskolában ragyogóak a feltételek. Ezért is buzdítom arra a gyerekeket, hogy használják ki a lehetőséget! – fogalmazott Borsi Vince.

Szeptember 24-e az Európai Diáksport Napja, ebből az alkalomból az evangélikus iskolában is összefogott a mozogni vágyók közössége. A testnevelőtanárok jóvoltából sokrétű mozgásra volt lehetősége a gyerekeknek, az intézmény udvarán és benti termeiben is folyamatosan zajlottak a programok, melyek közt volt többek közt össznépi aerobik, tánc, kosárlabda-bemutató, teqball és kondicionáló edzés is. Emellett az evangélikus iskolában is minden osztály lefutotta a 2021 métert, akárcsak az Eötvösben és a református suliban.

Fotók: Székács Evangélikus Iskola saját gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.