- hirdetés -

Újra összeül Orosháza testülete szeptember 23-án. A képviselők tárgyalnak többek között a helyi menetrend módosításról, egy pályázatról a Darvas József Emlékház felújításához, illetve a közétkeztetési feladatok ellátásáról szóló közbeszerezésről is.

Július óta most először találkoznak rendes testületi ülésen a város képviselői, akik már gyülekeznek a teremben. Csütörtökön összesen 18 napirendi pontot vitat meg a testület.

Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a DK-s Papp Róbert és a momentumos Sebők Éva jelezte távolmaradását, az MSZP-s Fetser János később csatlakozik, míg a Jobbik képviselőjéről, dr. Szabó Ervinről frakciótársai sem tudtak információval szolgálni.

Az ülést vezető polgármester hivatalosan is bemutatta a testület tagjainak dr. Burai Mihályt, aki néhány szóban maga is bemutatkozott. Az új jegyző karrierjéről elképzeléseiről korábban már itt az OrosCafén is beszámoltunk.

A napirendi pontokat 11 igennel elfogadták a képviselők a napirendet.

  1. Döntés az Orosháza 2022-2036 időszakra vonatkozó Víziközmű Gördülő Fejlesztési Tervének elfogadásáról. Az előterjesztés részletei itt olvashatóak.

A víziközmű-szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében víziközmű-rendszerenként tizenöt éves időtávra gördülő fejlesztési tervet (GFT) kell készíteni az ide vonatkozó törvény értelmében.

A képviselő testület arról dönt, hogy elfogadja az önkormányzat, mint az ellátásért felelős, és az Alföldvíz Zrt., mint víziközmű-szolgáltató által közösen elkészített Orosháza víziközmű rendszerének 2022-2036 időszakra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervét (GFT).

A Közösen Orosháza Városáért független képviselője, Raffai János jelezte, hogy Gyopárosfürdő néhány utcájában továbbra sincs vezetékes víz. Arra kérte a testületet, hogy ennek a problémának az orvoslását is fontolja meg a város.

11 egyhangú igennel elfogadták a testületet.

2. „VEF-2019-40 egyedi támogatás azonosítójú (kódszámú), „Viziközművek Energiahatékonyságának Fejlesztése” tárgyú projekttel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés részletei itt olvashatóak.

Az önkormányzata 2019-ben pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz „Víziközművek Energiahatékonyságának Fejlesztése” tárgyában, mely 14.441.402,- Ft támogatási összegben részesült. A projekt megvalósítására az ellátásért felelős Orosháza Város Önkormányzata és a víziközmű-szolgáltató Alföldvíz Zrt. 2019. december 4-én konzorciumi megállapodást kötött.

Az elnyert támogatás mellett szükséges volt rendelkezni bruttó 18.340.582,- Ft önerőről, melynek fedezete az Alföldvíz Zrt.-vel kötött bérleti szerződés alapján megfizetett bérleti díj lett volna.

A víziközmű ágazat országos szintű átalakulás alatt áll, a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű vagyon állami tulajdonba kerül. Mindezek mellett az „A” jelű szennyvíz átemelő rekonstrukciója során fellépett többletköltségekre is a bérleti díj nyújt fedezetet, mellyel a bérleti díjak átcsoportosítása vált szükségessé.

Ezen indokok alapján arról dönt a testület, hogy a VEF-2019-40 azonosító számú, „Víziközművek energiahatékonyságának fejlesztése” tárgyú projekt vonatkozásában a támogatási jogviszonyt elállással megszünteti, és az elnyert 14.441.402,- Ft támogatási összeget, valamint a kamatot a Közreműködő Szervezet részére visszafizeti. Továbbá dönt arról, hogy az Alföldvíz Zrt-vel kötött konzorciumi szerződést rendes felmondással megszünteti.

Három bizottság tárgyalta a kérdést, a bizottságok tagjai tartózkodtak a kérdésben.

9 igen 2 tartózkodással elfogadták a képviselők a napirendi pontot.

3. Döntés ellátási szerződés megkötéséről gyermekek átmeneti otthona feladatellátás vonatkozásában. Az előterjesztés részletei itt olvashatók.

Mivel az önkormányzat fenntartásában nem működik olyan intézmény, ahol a gyermekek az adott jogszabályban nevesített ellátása nyújtható lenne, így a Békés Megyei Kormányhivatal észrevételében kérte ezen ellátás biztosítását.

A képviselő testület dönt arról, hogy a gyermekek átmeneti otthona feladatellátás biztosítására ellátási szerződést köt az SOS-Gyermekfalu Magyarország Alapítvánnyal.

Kérdés és vita nem volt. 11 igennel, egyhangúlag elfogadta a testület a napirendi pontot.

4. Orosháza Város önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekek ellátásáról szóló 9/2016. (IV.29.) önkormányzati rendeletének, illetve az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének módosítása. Az előterjesztés itt található.

Olasz Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy az önkormányzat 10 ezer forintos utalványhoz juttatta a rászorulókat. Ezt a jövőben is folytatni kell, mert nagy segítség a családoknak.

Burai Mihály jegyző tájékoztatása után Dávid Zoltán polgármester is rámutatott, hogy a mostani módosítással minden évben biztosítani tudják a családoknak ezt a támogatást.

5. Az Orosházi Települési Értéktár elmúlt időszakban végzett munkájáról szóló beszámoló. Az előterjesztés itt található.

Az Orosházi Települési Értéktár Bizottság 2013 óta nyújt kiemelkedő munkát a városban és gyűjt egyedi, megkülönböztetésre alkalmas, kiemelésre méltó értékeket az itt élők, az e terület iránt elkötelezettséget érzők bevonásával. A Bizottság 2021. szeptember 2. napján tartotta soron következő ülését, melyen számos felvételre érkező javaslat érkezett, erről korábban itt írtunk.

Arról döntenek, hogy az Orosházi Települési Értéktár Bizottság által benyújtott beszámolót elfogadják-e. Továbbá a testület felkéri a Polgármestert, hogy az Orosházi Települési Értéktár Bizottság javaslatának megfelelően a pályázati lehetőségeket figyelemmel kísérje a helyi települési értéktárban szereplő ingatlanok vonatkozásában karbantartási, állagmegóvási, felújítási célzattal.

Kérdés észrevétel nem volt, a képviselők szavaztak: 11 igen, elfogadták.

6. Döntés a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedés menetrendjének módosításáról. Az előterjesztés itt található.

Az önkormányzathoz lakossági kérés érkezett, melyben az Orosháza, Lehel utcai óvoda elnevezésű megállóhely megszüntetését kérelmezték. 

Az érintett járatszámok: 2, 4, 6 és 7. Nem módosuló autóbuszvonalak: 7A, 4A és 2A. Az érintett járatok menetrendjéből kizárólag a „Lehel utcai óvoda” megállóhely került törlésre, egyéb módosítás nem történt.

A lefolytatott egyeztetések során a VOLÁNBUSZ Zrt-nél egyéb szakterületi észrevételek is felmerültek, amelyek alapján a Szerződés jelen előterjesztés részét képező módosítása vált szükségessé. A változtatások elsősorban az adatvédelem tárgyában történtek. 

A Közszolgáltatási Szerződés 1. sz. módosítását 2021. október 15. napján kezdődő alkalmazással a képviselő-testület dönt arról, hogy elfogadja-e. 

Kérdés és észrevétel ezúttal sem volt. Egyhangúlag, 11 igennel elfogadták a napirendet a képviselőket.

7. Egyházakkal kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Az Orosházi Református Egyházközség részére nyújtott 2.666.667,- Ft összegű támogatás felhasználásáról az Orosházi Református Egyházközség a beszámolót benyújtotta.

Orosháza Város önkormányzat és az Orosházi Evangélikus Egyházközség közötti illetékes határozat alapján létrejött 2.666.667,- Ft összegű támogatás biztosításáról szóló szerződését módosítják. Az elszámolási határidő napja ezzel 2022. március 31., továbbá a támogatás összege az Alvégi parókia külső csapadékvíz elvezetésének megvalósítására, valamint az Alvégi temető és a Báthory utca határán kialakítandó parkolóhoz kapcsolódó, Orosháza Város Önkormányzatnak történő térítésmentes területrész-átadás összes költségeire fordítható.

Két határozati javaslatról döntöttek ezúttal a képviselők. Mindkettőt 11 egyhangú igennel elfogadták.

8. Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Raffai János arról kérdezte a testületet, hogy a szabályzatba felvehetnének egy olyan pontot, ha folyamatosan igazolatlanul hiányzik a gyermek a mostani öt napnál kevesebb időtartamot határozzanak meg.

Burai Mihály hozzátette, az igazolatlan hiányzás kérdése régi probléma már. Elmondta, hogy mindig keresik a szülő felelősségét igazolatlan hiányzás esetén, főleg óvodás korban. Arra kérte, hogy hallgassa meg a testület ezzel kapcsolatban Németh Gabriella intézményvezetőt.

Németh Gabriella kifejtette, hogy törvény szabályozza a szükséges lépéseket, mi a teendő abban az esetben ha folyamatosan hiányzik a gyermek. Kifejtette, az számít igazolatlan hiányzásnak, amit nem jelez előre a szülő.

Raffai János javaslatára bekerült az önkormányzati óvoda működési szabályzatába, hogy folyamatos igazolatlan hiányzás esetén kell értesíteni az illetékes gyámhatóságot.

9. Pályázat benyújtása a Darvas József Irodalmi Emlékház felújításának támogatására. Az előterjesztés itt olvasható.

A Teleki Alapítvány által meghirdetett, a „Népi Építészeti Program keretében népi építészeti értékek megújulását támogató szakmai előkészítésre és épületfelújításra” kiírt felhívás keretében adható támogatás kapcsán döntenek támogatási igény benyújtásáról bruttó 25.000.000,- Ft projekt összköltség erejéig. 

A pályázat nyertessége esetén az önkormányzatnak biztosítania kell a szükséges forrásokat – bruttó 5.000.000,- Ft millió forint (20%) pályázati önerő – Orosháza Város önkormányzata 2021. évi költségvetésének Tartalék előirányzata terhére.

Olasz Mónika örömét fejezte ki, hogy ilyen patinás épületek újulhatnak meg pályázati forrásból. Bízik benne, hogy hamarosan a Gémes Palota és a régi könyvtár épületei is megújulhatnak.

10 igen és 1 tartózkodással elfogadták a képviselők a napirendet.

10. Csatlakozás a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. Ehhez 2016-ban csatlakozott ismét az orosházi önkormányzat így 2017. évben 26 tanuló,2018. évben 24 tanuló, 2019. évben 27 tanuló, 2020. évben 22 tanuló és 2021-ben 22 tanuló ösztöndíjából járult hozzá havi 5000 forinttal. 

Az ösztöndíjrendszerhez kíván csatlakozni idén is az önkormányzat, a költségvetési fedezetet pedig a beérkezett pályázatok ismeretében határozza meg.

A testület 11 egyhangú igennel elfogadta a napirendet.

11. Javaslat felügyelő bizottsági tagok újraválasztására, alapszabály módosítására. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Október elsejével lejár az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. felügyelő bizottsági tagságának a megbízása. A képviselők döntenek arról, hogy újra megválasszák a tagokat további öt évre. A tagságba most is Fekécs Leventét, Horváth Józsefet és Bene Attilát javasolták.

Kérdés, vita nem volt, 9 igen 2 tartózkodással elfogadták a napirendet a képviselők.

12. „Villamos energia beszerzése 2022. március 1. – 2024. február 29. közötti időszakra” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó együttműködési megállapodás jóváhagyása. Az előterjesztés ide kattintva tekinthető meg.

Az önkormányzat, ahogy eddig az önkormányzat és intézményei részére, valamint a közvilágítás közfeladathoz szükséges villamos energia beszerzésében közbeszerzési eljárást indítana.

Az első részajánlati kör a közvilágítás biztosításához szükséges villamos energia beszerzése, míg a második részajánlati kör az önkormányzat és Intézményei részére szükséges villamos energia beszerzése.

Kérdés és vita ezúttal sem volt, 10 igen 1 tartózkodással elfogadták a napirendet a testület tagjai.

13. Felhatalmazás közbeszerzési feladatok ellátására vonatkozó szerződéskötésekre. Az előterjesztés itt olvasható.

Az önkormányzat idei közbeszerzési terve tartalmazza a „Villamos energia beszerzés 24 hónapra – árubeszerzés” a közbeszerzési eljárás lefolytatását. A villamos energia beszerzésére irányuló szerződések – mind a közvilágítás, mind az intézmények, gazdasági társaságok villamos energia szükséglete – 2022. február 28-án lejárnak.

A közbeszerzési eljáráshoz egy akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó bevonása szükséges. Az ajánlatadó – JT Infotéka Kft.- az ajánlat részeként megküldte a megbízási szerződés tervezetét, melyben a korábbi gyakorlatnak megfelelően a megbízotti felelősséget korlátozzák.

Kérdés, észrevétel ezúttal sem volt, 9 igen, 1 tartózkodás és 1 nem mellett elfogadta a testület a napirendet.

14. Orosháza Város Településszerkezeti Terve, Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve módosítására vonatkozó változtatási szándék elfogadásáról. Az előterjesztés itt található.

Több cég nyújtott be kérelmet annak érdekében, hogy beruházást tudjon megvalósítani, ehhez a Helyi Építési Szabályzat módosítására van szükség. Jelen előterjesztés több időszerűvé vált módosítás elfogadására tesz javaslatot, még a településrendezési tervezési megbízás előtt. A kérelmezők a Koncsek Trans Kft, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a MERIAN, és a Pannon Fine Food.

A független Raffai János felhívta a figyelmet arra, hogy tartsa be a szabályt az önkormányzat és lakosság bevonásával történjenek meg a változtatások.

15. Orosháza Város Önkormányzata 2021. évi költségvetésről szóló rendelet II. módosítása. Az előterjesztés részletei itt tekinthetők meg.

Név szerint szavaztak erről a napirendi pontról a képviselők.

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: tartózkodik, Tóth-Kása Sándor: igen.

16. OROS-PROJEKT Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés két pontja:
/1. OROS-PROJEKT Nonprofit Kft.
feladatellátásával kapcsolatos döntések meghozatala.
/2. OROS-PROJEKT Nonprofit Kft. Szervezeti és Működési Szabályzatának és Javadalmazási Szabályzatának
elfogadása.

A javaslat az, hogy a városmarketing feladatokat, illetve a városmarketing iroda működtetését adják át az OROS-PROJEKT Nonprofit Kft.-nek.Eddig ezeket a Petőfi Művelődési Központ látta el. Az önkormányzat a finanszírozást évente külön támogatási szerződéssel, vissza nem térítendő támogatási összeget biztosítana az éves költségvetésbe.

Ez 2021.október 1. és 2021. december 31. közötti feladatellátásra 7.000.000 forintot jelentene. Ezen kívül egy együttműködési megállapodást is kötne az önkormányzat a településfejlesztési projekt feladatok ellátására, amihez további 3.810.000 forintot biztosítana.

Raffai János nem érti, hogy miért kell létrehozni egy szervezetet, hiszen ezeket a feladatokat már ellátja a város másik cége. Arra hívta fel a figyelmet, hogy itt is ugyanazokat a felügyelőbizottsági tagokat jelölte ki az önkormányzat, mint a VÜRT esetében. Ezzel nincs gondja, csak ne kapjanak ezért javadalmazást.

Molnár Béla alpolgármester azt mondta, hogy a kiszervezésre azért van szükség, hogy sikeresebb legyen a város ezen a területen is. Több empátiát és hozzáértést kért képviselőtársaitól.

Raffai János válaszolt az alpolgármesternek. Elmondta, hogy kevés információhoz jutnak, ami megnehezíti a felkészülésüket.

Három javaslatról döntöttek, mindhármat 9 igen 2 tartózkodással fogadta el a testület.

17. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ezen a linken érhető el.

Kérdés észrevétel nem volt, szavaztak: 11 igen, egyhangú döntéssel elfogadta a testület.

18. „Közétkeztetési feladatok ellátása” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó döntés meghozatala. Az előterjesztés itt található.

Döntenek a képviselők, hogy „Közétkeztetési feladatok ellátásával kapcsolatban. Az Orosházi Diákélelmezési Intézményhez kapcsolódó közbeszerzést a Prizma-Junior Közétkeztetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság nyerte ennek az elfogadásáról szavaz a testület. Amennyiben megszavazzák a testület felkéri a Hargittay és Társai Ügyvédi Irodát, mint lebonyolítót, hogy az eljárás eredményéről a fentiek szerint elkészített összegezés megküldésével tájékoztassa az ajánlattevőket.

Tíz perc szünetet rendelt el Dávid Zoltán polgármester.

Folytatódik az ülés. Raffai János szerint ez a napirendi pont nagyban befolyásolja a város életét. A momentumos Sebők Éva levelét olvasta fel a független képviselő. Dávid Zoltán polgármester megvonta tőle a szót, mert úgy ítélte meg, hogy a levél tartalmának nincs köze a közbeszerzési eljáráshoz. Jelezte, hogy zárt ülés keretében lehetősége lesz felolvasni a levelet, ennek ellenére folytatta felszólalását Raffai János. Elmondta hogy szakértőket is bevontak a közbeszerzés vizsgálatába és úgy vélik, több ponton is megsértették a közbeszerzési eljárást.

Oravecz Nóra alpolgármester kikérte a hivatali dolgozók nevében Raffai János felszólalását. Kifejtette, hogy jól dolgozó, hozzáértő emberek dolgoznak a Polgármesteri Hivatalban. Biztos benne, hogy mindig a szabályoknak megfelelően végzik a feladatukat, ahogy tették ennél a közbeszerzési eljárásnál is.

Molnár Béla alpolgármester kifejtette, hogy a Közbeszerzési Hatóságnál eddig 17-szer tettek ugyanarról az orosházi IP-címről feljelentést. Felszólalásában elmondta, nincs olyan projekt, amiben az ellenzék nem akadályozza a várost az előrehaladásban. Arra kérte a jelenlévőket nyugodjanak meg, ne érzelmi alapon hozzák meg ezeket a döntéseket.

Név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

Elfogadták a napirendet.

Kérdések nem voltak, Dávid Zoltán polgármester zárt ülést rendelt el.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.