- hirdetés -

A helyiek szolgálatára esküdött fel dr. Burai Mihály, a város új jegyzője. Fontos számára, hogy Orosháza szülötteként töltheti be ezt a tisztséget és közigazgatási szakemberként járulhat hozzá a település fejlődéséhez.

Hét év után távozott a jegyzői székből dr. Horváthné dr. Barta Edit. Utódja, dr. Burai Mihály hétfőn délelőtt már találkozott is a polgármesteri hivatal dolgozóival, erről itt számoltunk be korábban.

Dr. Burai Mihály tősgyökeres orosházi, itt született a településen, a gyerekkora Tótkomlóson telt. Egy korábban vele készített interjúnkból kiderült, hogy már a Táncsics gimnáziumban megfogalmazódott benne a közigazgatási pálya, így egyenes út vezetett az Államigazgatási Főiskolára, majd a jogot is elvégezte – ekkor már párhuzamosan közigazgatásban dolgozott – a Janus Pannonius Tudományegyetemen.

Dr. Burai Mihály már be is mutatkozott a hivatali dolgozóknak (Fotó: Patakfalvi Ádám)

– 1995. augusztus 1. napján kezdtem a kormányhivatalok jogelődjénél, a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal Hatósági Főosztályán. Két évvel később, 1997-ben alapító tagja voltam a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal Gyámhivatalának. Kezdetben, mint ügyintéző, majd 2002-től osztályvezetőként dolgoztam – sorolta Burai Mihály.

Elmondta azt is, hogy 2007-ben a Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Közigazgatási Osztályának vezetőjévé nevezték ki, ahol belekóstolt már az önkormányzati feladatellátásba is. 2013 január elsejétől a Békéscsabai Járási Hivatal hivatalvezető helyetteseként vett részt az új államigazgatási szerv megalapításában.

– Nagyon sokrétű az itteni munkám. Hat főosztállyal és huszonkét osztállyal dolgozik a hivatalunk és kilenc település tartozik hozzánk. Sokszínű a hatásköri palettánk – nyilatkozta még korábban az OrosCafénak Burai Mihály, aki most elárulta, hogy a jegyzői szerep mennyiben lesz más a korábbi feladataihoz képest.

Az orosháziak szolgálatára esküdött fel dr. Burai Mihály (Fotó: OrosCafé)

– Eddig tipikusan a központi jogszabályok által meghatározott államigazgatási ellátásában, végrehajtásában működtem közre. A helyi közügyek rendezése, a helyi lakosságot szolgáló szerepvállalás más terület. Nem egyszerűen csak központi jogszabályok végrehajtásáról van szó, hanem olyan helyi problémák rendezéséről, amihez már településmenedzsmenti szemlélet szükséges – mondta a közigazgatási szakember.

Kifejtette, egy jó hangulatú polgármesteri hivatalt szeretne kialakítani, de emellett elengedhetetlen számára az is, hogy a helyiek szakmailag felkészült munkatársakra támaszkodhassanak ügyeik elintézésben.

Mosolyogva mesélt arról is, hogy nem csak a karrierben és a közigazgatásban kellett szembenézni komoly kihívásokkal, hanem bizony otthon családapaként is embertpróbáló évek állnak a háta mögött.

– Házas vagyok, 1997-ben keltünk egybe párommal. Hármasikreink születtek, akik most októberben töltik be a 14. életévüket. Nem volt egyszerű a három egykorú gyermek nevelése. Időnként újabb szerepeket kaptam a közigazgatásban, emellett a családi életben is markáns, nehéz érzelmi és fizikai kihívásokkal kellett szembenézni, de már túl vagyunk ezen – mondja mosollyal az arcán.

Fotó: OrosCafé

Fontos számára az, hogy orosháziként szolgálhatja Orosházát és a helyieket. Eddig mint itt élő figyelte miként fejlődik a település és hogyan gondolkozik a városvezetés.

– Most nem csak lakosként, hanem szakemberként is tudom ezt a városvezetői gondolkodást erősíteni, új ötletekkel támogatni, gondolatokkal szolgálni – tette hozzá Orosháza új jegyzője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.