- hirdetés -

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án ünnepeljük. Ezen a napon emlékezünk meg a gyermekekről és a gyermekjogokról, illetve azok tiszteletben tartásáról.

Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens úgy véli, ez egy nagyon fontos nap, mely alkalmat ad arra, hogy a gyerekek jogairól beszéljünk.

– Sok felnőtt vélekedik úgy, hogy a gyermeknek előbb a kötelességeit kell teljesítenie, és csak utána élhet a jogaival. Miközben ha belegondolunk, a felnőttek esetében sem függ össze a kettő, hiszen az is elmehet szavazni, aki soha nem fizetett adót. A gyerekekkel szemben támasztott elvárások és követelések helyett sokkal fontosabb lenne meghallgatni őket, megkérdezni tőlük, mi az, amit szeretnének, mi hiányzik az életükből és mi tenné őket boldoggá – fogalmazott Magonyné Urbán Zsuzsanna.

Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens (Fotó: OrosCafé)

A Gyermekjogi Egyezményt 1991-ben Magyarország is aláírta. Ez egy olyan nemzetközi megállapodás, mely azért jött létre, hogy a világ minden országában ugyanazok a jogok illessék meg a gyerekeket. Szerepel benne a gyerekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme – köztük a szeretet, tudás, a bennük rejlő képességek kibontakoztatása –, és mindemellett az is, hogy joguk van részt venni az őket érintő döntések meghozatalában, joguk van megnyilvánulni és érzéseiket kifejezni. Ez utóbbira kaptak lehetőséget nemrégiben a helyi általános és középiskolák diákönkormányzatai a Diáktanyán szervezett Építsd a csapatodat versenyen, ahol a gyerekek közösen vázolták fel, milyen Orosházát szeretnének. A következő eredmény született:

A legtöbben olyan közösségi helyeket hiányolnak városunkból, ahol fogyasztás nélkül is összejöhetnek beszélgetni, játszani. Persze, ott a diáktanya, ahová be tudnak menni hétköznap 1 és 6 óra között bármikor, de úgy tartják, az túl kicsi nekik ehhez. Szeretnének több bicikliutat, egy környezettudatosabb várost, több nekik szóló programot, és (nagybetűvel hangsúlyozva) nagyobb változatosságot! Legfontosabb számukra a közösségi együttlét, erre szeretnének helyszínt találni, de nem kocsmát, ahol csak üldögélnek és iszogatnak, hanem olyan helyeket és olyan programokat, ahol közös élményeket szerezhetnek. Szeretnék erősíteni az iskolák közötti kapcsolatot, olyan rendezvényekre vágynak, ahol városszinten együtt lehetnek mind.

A diákönkormányzatok találkozóján (Fotó: Horváth Bence)

– A gyerekeknek fontos, hogy elmondhassák a véleményüket, az érzéseiket, a vágyaikat. Szükségük van arra, hogy valaki odafigyeljen rájuk és meghallgassa őket. Erre különösen nagy ma az igény a kisiskolások és a kamaszok körében is. Azt tapasztaljuk, hogy otthon nem tudják, vagy nem merik megosztani ezeket a szüleikkel, és ezt a hiányt a különböző tanórán kívüli foglalkozásokon, tréningeken igyekeznek pótolni. Ne felejtsük el, hogy rajtuk áll a jövőnk, mindannyiuk jövője! Ha most nem foglalkozunk velük, akkor később már hiába bánkódunk azon, hogy milyen felnőttekké váltak. Ez nagyrészt ugyanis tőlünk függ, attól, hogy mennyire figyeltünk rájuk és mennyit foglalkozunk velük – emelte ki az ifjúsági referens.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.