- hirdetés -

Az egyetemek és középiskolák együttműködése, a szakképzési rendszer- vagy éppen a felsőoktatás változásai – többek közt ezek a témakörök határozták meg a Kodolányi János Egyetem 4 éves pályázati programjának, a Mágnes Programnak szeptember 16-án rendezett záró konferenciáját.

– A mai konferenciánk egy 4 éves pályázati programunknak a lezárása, melynek Mágnes Program a neve, én bízom benne, hogy lesz majd folytatása. Ez egy új típusú proaktív egyetemi és középiskolai együttműködés, amit itt Békés megyében próbáltunk ki először, de szeretnénk belőle egy országos rendszert kialakítani.

Ennek a lényege, hogy találkozzunk középiskolai kollégákkal, diákokkal azért, hogy a két rendszer segítse egymás munkáját és ebből leginkább a diákok, a hajdani egyetemisták profitáljanak, illetve a szülők, akik a munkaerőpiacról valamint annak dinamikus változásairól első kézből kapjanak ismeretet – ismertette a részleteket dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora.

A rendezvényen értékelték a program eredményeit, de szóba kerültek a szakképzési rendszer változásai vagy éppen a felsőoktatásban zajló- és a munkaerőpiaci változások. Először az intézmény igazgatója, dr. Malatyinszki Szilárd, majd dr. Szabó Péter köszöntötte a vendégeket. A rektor bemutatta nekik a program tudnivalóiról megjelent kötetet is, mely az Egy innovatív együttműködési program címet viseli.

Ezt követően dr. Szatmári Péter, tudományos és fejlesztési rektorhelyettes nyitotta meg a rendezvényt, kiemelve a Kodolányi János Egyetem elmúlt 30 éve alatt elért eredményeket, valamint jelenlegi közösségépítő erejét, hallgatócentrikusságát.
– Sok szempontból szolgáltató egyetem funkciót látunk el, hiszen nemcsak tanítunk, hanem kutatunk. A fenntartóval együttműködve egy ötéves tervben, prémiumegyetemben gondolkodunk, amit szeretnénk megvalósítani. Nemcsak az oktatásban, hanem a kutatásban és egyéb más területeken is szeretnénk különlegeset alkotni – hangsúlyozta.

Pörneki Attila, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója kezdte az előadások sorozatát, aki Orosháza a modernizáció szolgálatában álló szakképzéséről számolt be. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Osztályának osztályvezetője Mészáros Anna az új szakképzési rendszer tapasztalatait ismertette a jelenlévőkkel.

Dr. Szabó Péter következett a Mágnes Programról céljáról, küldetéséről és jövőképéről szóló beszámolóval, majd Gajdács-Leszkó Georgina és Gajdács Krisztián oktatók foglalták össze a műhelyfoglalkozások tapasztalatait a RoboKaland szemszögéből. Majd dr. Malatyinszki Szilárd zárta az előadások sorozatát, aki a felsőoktatás szakképzés fejlesztésében elengedhetetlen eszközeiről tájékoztatta a hallgatóságot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.