- hirdetés -

Nem egyedi eset az orosházi Séllei Ferenc példája, de nem is túl gyakori, hogy valaki egy jól menő informatikai üzletet feladva, a mezőgazdaság, az élelmiszer előállítás felé fordul.

Séllei Ferenc esetében hobbinak indult a chili paprika termesztése és a szószok, savanyúságok előállítása.

– Egy baráti összejövetelen kóstoltam egy finom chili-szószt. A következő évben már volt néhány palántám ebből a csodás növényből. A másik vonal, hogy nagy híve vagyok a barbecue-nak, ami nem tévesztendő össze a grillezéssel. Készítettem a családnak BBQ szószokat, melyeket barátaim tanácsára chilivel tettem később teljessé. A paprikának nem csak a csípőssége, de csodás aromája is hozzájárul a kész étel ízéhez, zamatához. Beleástam magam a Kansas-i, Memphis-i Texas-i szószok világába és elkezdtem a saját szószokat fejlesztgetni. Igyekeztem megadni a módját és csak a legkiválóbb minőségű alapanyagokat használtam. Az elkészült szószokat főzőversenyeken is leteszteltük, sőt nemzetközi díjat is nyertünk – mondja a kezdetekről Séllei Ferenc.

Mindennek az alapja a paprika (Fotó: Horváth Bence)

Az International Taste Awards versenyen, három készítménnyel jelentkeztek. Saját termesztésű chilivel készült grill szószuk mellett egy barbecue szószt és egy gyümölcs alapú szószt mérettek meg. A “Tipsy” (becsípett) márkanevű termékek közül a gasztronómiai szaktekintélyekből álló zsűri a chilis BBQ szósznak ezüst, a vilmoskörtés szósznak bronz minősítést ítélt oda.

A szósz előállító „üzem” egyelőre a családi ház konyhája (Fotó: Horváth Bence)

– Tavaly előtt jött a gondolat, hogy csináljuk ezt nagyobb volumenben. Eladtam az informatikai üzletemet és már csak ezzel foglalkozom. Hat fóliában termesztek jelenleg jalapeno paprikát, de szellem-chili és más finomságok is akadnak. Nem újdonság és a minisztérium is azt szorgalmazza, hogy a helyben megtermelt dolgokat a lehető legnagyobb hozzáadott értékkel, feldolgozva értékesítsük. Ezen a vonalon indultam el és sok tanulás és kísérletezés után, most már a megtermelt paprikából alig adok el nyersen. Készítek különböző szószokat, jalapeno-savanyúságot. Akik szoktak pörköltet főzni, sokan szeretik használni a füstölt jalapeno paprikát is. Szeretném mihamarabb, ismét nemzetközi szinten is megméretni a termékeket – mutatja be az új vállalkozást Séllei Ferenc.

Jelenleg a BBQ szószok előállítása mellett, a termékfejlesztés is előtérbe került. Mint megtudtuk, nem csak magánszemélyeknél, de a street food kategóriában, ezeknek a kézzel készült minőségi szószoknak van keletje.

Cikkünk szponzori megbízásból készült.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.