- hirdetés -

Sok folyami horgásznak, köztük sok orosházi pecásnak keserítette meg a nagy nehezen felszabadított szabad idejét a Hármas-Körösön tonnaszám úszó zöld növény szőnyeg. Szerencsére már használhatjuk erre is a múlt időt.

A Hortobágy-Berettyóból érkező békalencse, rucaöröm, nád, gyékény, hínár, sulyom kombó olyan szinten lepte el a folyó felszínét, hogy a horgászok sokszor fél napig se tudtak bedobni.

Nagyon sokan és nagyon sok fórumon kérték az illetékeseket, hogy szüntessék meg ezt az áldatlan állapotot (az OrosCafé is több alkalommal írt erről a problémáról). A sok hang végre értő fülekre talált és már több, mint egy hete elmondhatjuk: horgászható a folyó!

Naponta több tíz tonna uszadékot szednek le és szállítanak el (Fotó:KHESZ)

Először a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) oldalán olvastuk az örvendetes hírt: Sok évtizedes probléma került orvoslásra azáltal, hogy augusztus utolsó napjaiban uszadékfogó került beüzemelésre a Hortobágy-Berettyó hajózóágában az Árvízkapunál. A berendezés az első tapasztalatok szerint sikeresen tartóztatja fel a mindeddig nagy mennyiségben a Hármas-Körösbe folyamatosan bemosódó sodródó vízinövényzetet, a tisztulás mértékéről már az első napokban pozitív tapasztalatokról lehetett beszámolni a Hortobágy-Berettyó betorkolása alatti vízszakaszokon. A berendezés által feltartóztatott vízinövényzet folyamatosan kiemelésre és elszállításra kerül.

Több, nagy teherautóval szállítják azóta a leszedett napi több tíz tonna zöldet. A megye horgásztársadalma és a Hármas-Körös távolabb lakó szerelmesei minden esetre egy emberként sóhajtottak fel. Köszönjük Vízügyi Igazgatóság, köszönjük Agrárminisztérium!

Írásunk megjelenését az Orosháza, Kossuth u. 25 sz. alatt (buszpályaudvarral szemben) található Kedvenc és Horgászbolt támogatta, ahol a folyami horgászathoz szükséges valamennyi felszerelés, kiegészítő, etetőanyag és csali nagy választékban kapható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.