- hirdetés -

Évről-évre visszatérő probléma a Hármas-Körös orosházi horgászai számára is, hogy a Hortobágy-Berettyó befolyása alatti szakaszt elöntő zöld növény szenny miatt hónapokig szinte horgászhatatlanná válik kedvenc vizük.

Most következő történetünk főszereplői a múlt hét végén megpróbálták. Csütörtök délután először a szentandrási duzzasztó alatti szakaszon – a Kisvízen – tettek próbát. Viszonylag gyorsan folyt a víz, de a százas ólommal azért meg lehetett tartani a horgot az etetésen. Kb. 1-2 percig. Addigra ugyanis megérkezett a duzzasztón átcsúszó zöld és a hínár, a nád-, vagy gyékényszál már vitte is a szerelést. Péntek reggel volt egy másfél órás időszak, amikor nem jött a zöld, lehetett horgászni, aztán kezdődött elölről. – Ez így reménytelen, menjünk fel a Nagyvízre!

Na! Ebben horgássz, ha tudsz! (Fotó: CSJ.)

Szokásos helyükön, a komp és a vasúti híd között próbálták meg. Itt is etetés, aztán bedobás. Jött ugyan kisebb mértékben a zöldség péntek délután is, de a lassú folyás miatt nem rakta olyan ütemben a zsinórt, hogy gond lett volna. Kapást nem sikerült a négy boton elérni, de legalább az illúzió meg volt, hisz a horog a vízben lehetett.

(A videót Herczegfalvi Gábor készítette és bocsátotta rendelkezésünkre)

A szombat aztán ezt is elvette. A képeken és a videón látható állapot alakult ki. A horgok újra órákig szárazon. Beszélgetéssel, főzéssel, evéssel ivással múlatták az időt. Közben szidtak mindenkit, akit illet, de leginkább magukat, hogy minek kellett idén is megvenni a területi jegyet. Szombat délutánra kissé újra mérséklődött a zöld szemét áradata, újra be lehetett dobni, de este megint szárazra kerültek a horgok. Vasárnap már a delet sem várták meg: irány haza!

Az egészben az a dühítő, hogy az ember dolgozik, közben tervez, ábrándozik a pihenésről, a folyóról. Aztán ha nagy nehezen sikerült két-három nap szabadidőt összehozni, akkor ez történik, amit fentebb leírtunk.

Pedig lehetne ez jó is, hiszen ezt az október közepéig folyamatosan érkező, több száz tonna növényi tömeget lehetne hasznosítani. Komposztnak, takarmánynak, vagy más módon, csak kicsit törődni kellene vele. Leszedni a vízről nem jelentene gondot, csak a hasznosítás mikéntjét kellene a szakembereknek megoldani. Ha szeretnénk turisztikailag vonzó horgászvizet a Körösből, akkor ezt a problémát mindenképp el kell hárítani. Az élő vízi halászat megszüntetésével, és a szövetség telepítő munkájának köszönhetően, jó úton indultunk e cél felé, mert máris érezhetően több a hal, mint néhány éve volt.

Vízügy? Agrárminisztérium? Ki tudja, de hátha eljut valakihez, aki tenni is tud és akar ellene.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.