- hirdetés -

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) ígéretéhez híven és a terveknek megfelelően folytatja haltelepítési programját. Az idei tervben is a ponty viszi a prímet, de szép számmal akadnak más fajok is.

Mint Nemes Attila ügyvezetőtől megtudtuk, az idei tavaszon két lépcsőben történt meg a szövetség által üzemeltetett Csökmői halastavak lehalászása. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy jó volt a „termés”, mindkét tóból a vártnál több halat sikerült lehalászni és a szövetség vizeibe kihelyezni.

– Az első tó lehalászása március elején, a másodiké április első hetében történt meg. Az 1.sz. tóból 2,2 kilogrammos átlagsúlyú, háromnyaras pontyokat tudtunk kihelyezni a szövetség által kezelt – zömében – holtágakba, tavakba és csatornákba. A 2.sz. tóból valamivel kisebb, ugyancsak pikkelyes pontyokat telepítettünk, főként a folyószakaszokba, 2,1 kilós átlagsúlyban. A két tóból összesen 61,4 tonna háromnyaras, horogérett ponty került a szövetség vizeibe. Ugyancsak a csökmői tavakból, az első lehalászásból 1173 kilogramm, a másodikból 1275 kilogramm kétéves harcsa talált új otthonra a Körösökben és a Berettyóban – sorolja az ügyvezető.

Mindkét lehalászás a vártnál jobb eredményt hozott (Fotó: KHESZ)

Azt is megtudtuk, hogy természetesen az előző évek gyakorlatához hasonlóan egyéb halfajokkal is bővítette vizei halállományát a szövetség. Telepítettek már idén – zömében holtágakba és csatornákba – egyéves pontyokat. A beszerzési forrásokat kihasználva jelentős mennyiségű egyéves csuka (2174 kg), egynyaras süllő, egynyaras márna és 8.9 tonna dévérkeszeg is úszkál, növekszik a szövetség által kezelt vizekben. Várhatóan a következő napokban érkezik még jelentős számú előnevelt (kb. 3,5 cm-es) csuka.

Érkeznek a csukák (Fotó: KHESZ)

Jó hír még a szövetség háza tájáról, hogy a hagyományt folytatva idén is megrendezik a nagy sikerű Sulikupa gyermek csapatversenyt. A nevezés tegnap zárult és az idei sorozatra is sokan, nyolcvan csapat, kétszáznegyven gyermek jelentkezett. Csakúgy mint eddig, idén is lesznek járási elődöntők és döntő. Érdemes figyelni a KHESZ honlapját, Facebook oldalát és persze az OrosCafét, ahonnan hamarosan értesülhetnek a helyszíneket, időpontokat, szabályokat illetően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.