- hirdetés -

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara egyhetes nyári tábort rendezett az érdeklődő középiskolások számára. A tehetséges és szorgalmas diákok a táborban betekintést nyerhetnek a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe. A Táncsics Mihály Gimnáziumból három diák vehetett részt a programon.

Irimiás Márk 12.B osztályos tanuló: Szaktanárom, Kulcsár-Magola Helga ajánlásával, matematika tantárgyból vettem részt a Debreceni Egyetem TTK nyári táborán. Megadott témakörökből választhattam ki a számomra legérdekesebbet, a hét nagy részében ezt a témát kutathattam a témavezetőmmel. Az egyhetes munkánkat az utolsó napon a tábor résztvevőinek egy konferencián mutattuk be, ahol persze mi is meghallgattuk a más területekkel foglalkozók előadását.

A hét folyamán betekintést nyertünk az egyetem különböző intézeteibe, ahol tudományos előadásokon és érdekes kísérleteken vehettünk részt. A tanulás mellett jutott idő közös programokra, repülőtér látogatásra és Debrecen megismerésére. Örömömre szolgált, hogy részt vehettem a táborban, gyarapíthattam tudásom.

Szemenyei Zsolt 11.C osztályos tanuló: A Debreceni Egyetem által szervezett természettudományi tábort Seres Erzsébet tanárnő ajánlotta figyelmembe, és az ő közreműködésével, a szükséges motivációs levél és szaktanári ajánló elkészülte után leadtam a jelentkezésemet. Nagy örömömre megkaptam a visszajelzést a táborszervezőktől, miszerint sikeres volt a jelentkezésem.

Hasznos tapasztalatot gyűjtött a Debreceni Egyetem nyári táborában Irimiás Márk, Szemenyei Zsolt és Varga Szilárd (Fotó: iskola)

Minden nap hasonlóan telt, de még csak véletlenül sem volt egyforma, délelőttönként „kutatómunkát” végeztünk kis csoportokban, az általunk választott szakon és témában. Délutánonként bemutatkoztak a természettudományi karon belüli intézetek, azaz matematika, fizika, kémia, biológia, végül földrajz, amelyen részt vehettem. Zárófeladatként az utolsó napon minden csoport egymás előtt kiselőadás formájában összegezte tevékenységét. Nagyon örültem a lehetőségnek, sok új ismeretet és ismeretséget szerezhettem ennek köszönhetően.

Varga Szilárd 11.B osztályos tanuló: A hatnapos tábor az egyetem bemutatásáról szólt, minden nap más intézet programjain vehettünk részt. Ezzel párhuzamosan délelőttönként az általunk választott helyen kutattunk, én a kémiai intézet aerogélekkel foglalkozó laboratóriumában tevékenykedtem csoporttársaimmal. 

Mélyreható betekintést nyertünk a területbe, emellett pedig mi is készítettünk szilika-zselatin aerogéleket, és különböző méréseket folytattunk velük. Fiatalos, lendületes közeg vett körül; nagyon örülök, hogy megtapasztalhattam a kutatói munkát, és hogy egy ilyen élményben részesülhettem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.