- hirdetés -

Közel négyszáz újszülött életét mentették meg Békés megyében a koraszülött mentőautó segítségével. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke, dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed sokat tett azért, hogy az életmentő jármű a térség rendelkezésére álljon, ezért kapta meg a Békés megyéért kitüntetést.

Abdul doki, mindenki csak így becézi a jemeni származású csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus főorvost, aki 1989-ben jött Magyarországra. Hét évvel később szerezte meg diplomáját Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. A tanulmányai elvégzése után két évig szülőhazájában, Jemenben sürgősségi ellátásban dolgozott, trópusi betegségekkel foglalkozott, majd 1999-ben tért vissza Magyarországra.

Az utóbbi években rengeteget dolgozott azért, hogy csökkentsék a csecsemőhalandóságot és növeljék a koraszülöttek életben maradási esélyeit Békés megyében. Ezért alapította meg a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt, amely a megyei összefogásnak köszönhetően egy speciális mentőt vásárolt.

Ha csak egy ember életét megmenteti már megérte – így fogalmazott korábban a gyermekgyógyász, de ez a mondatot azóta is nagyon sokszor hallhattunk már tőle. Nem véletlenül, hiszen több száz újszülöttet mentettek meg a jármű segítségével, ami az első útját éppen Orosházáról tette meg.

– Minden eszköz megtalálható ebben a mentőautóban, ami az intézmények intenzív osztályain is. Gyógyszerek, inkubátor, infúziós pumpák és az egyik legjobb lélegeztetőgép az országban – sorolta a mentő felszereltségét egy korábbi interjúnkban.

Ezt az életmentő munkát ismerte el a Békés Megyei Önkormányzat szeptember 2-án, az orosházi evangélikus templomban.

– Fantasztikus érzés, de én úgy gondolom, hogy a díjat nem én egyedül kaptam, hanem az a kollektíva, amely segített a mentő megszerzéséhez. A kollégák, a sok önkéntes, vállalkozók, civilek, az önkormányzatok. Úgy érzem, hogy mindenki nevében vettem át az elismerést. Nagy felelősséggel tartozunk a közösség fele, hogy tovább csináljuk az elkezdett munkát – nyilatkozta a kitüntetésével kapcsolatban dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

Kiemelte, hogy megéri ez a munka és hálás azért az összefogásért, aminek köszönhetően a mai napig működhet a koraszülöttmentő. A jövőben is számít minden Békés megyei lakos, önkéntes, civilszervezet, önkormányzat támogatására.

Az alábbi videóban megmutattuk, milyen felszerelések találhatók a koraszülöttmentő járműben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.