- hirdetés -

Alig pár hét alatt már tíz bevetésen is túl van a Viharsarki Koraszülöttmentő-autó. A fenntartási költsége évi 25 millió forint, éppen ezért minden segítség jól jön a működtető alapítványnak.

Hosszú várakozás után május 20-án végre teljesítette első szolgálatát a koraszülöttmentő Békés megyében. Három éve született meg az ötlet, ekkor hozták létre a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt is.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed az alapítvány kuratóriumi elnöke elevenítette fel a kezdeteket. Elmondta, hogy a megyében egy széles körű összefogás alakult ki a jó cél érdekében. Ennek köszönhetően sikerült beszerezni a negyven millió forint értékű járművet és a további – mintegy 14 millió forint értékű – modern életmentő felszereléseket.

– Minden eszköz megtalálható ebben a mentőautóban, ami az intézmények intenzív osztályain is. Gyógyszerek, inkubátor, infúziós pumpák és az egyik legjobb lélegeztetőgép az országban. Ezeken túl szeretnénk egy olyan gépet is beszerezni, amellyel vérgáz vizsgálatot is tudunk végezni a helyszínen – sorolta a kuratóriumi elnök.

Fotó: Dancsó József

Az autón egyszerre hárman dolgoznak. A gépkocsivezető mellett az orvos és a munkáját segítő szakasszisztens tartózkodik ilyenkor a járműben. A doktor elmondta, az esetek döntő többségében előre tervezett koraszülött szállítás a feladatuk. A megye egészségügyi intézményeiből szállítják át az újszülötteket legtöbbször Budapestre, Szegedre, illetve Kecskemétre.

– Ebben az esetben fél órán belül kell elindulnunk a gyulai kórházban található központunkból. Ha egy intézményen kívüli koraszüléshez riasztanak minket, akkor ennél is gyorsabban tudunk reagálni – tette hozzá.

A jármű működtetése évente 25 millió forintba kerül, amelybe beletartozik az eszközök, műszerek karbantartása, a gyógyszerek beszerzése, a személyzet fizetése, illetve az üzemanyag költség is.

– Ezeket a költségeket az alapítvány magára vállalta, de természetesen minden segítség jól jön. Aki úgy érzi, segítené a megyei koraszülöttmentést, támogassa az alapítványt. Ez a megye egyik kincse, amire közösen kell vigyáznunk, hiszen ha csak egy koraszülött életét meg tudjuk menteni, akkor már megérte – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Megtudtuk, hogy a mentő elindulása óta cikkünk megjelenéséig összesen tíz bevetésen vett részt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.