- hirdetés -

Magyarországon átlagosan a csecsemők 7-8 százaléka koraszülöttként, vagyis a 36. hétnél korábban jön a világra. Mivel szervezetük, testük még nem fejlődött ki teljesen, így speciális ellátásra van szükségük. Éppen erre, a koraszülött csecsemőkért vívott küzdelemre, valamint a tényre, miszerint ezekből a gyerekekből is lehetnek egészséges felnőttek szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttek világnapja. Gergulics Regina egy hároméves kisfiú édesanyja, saját tapasztalatait is megosztotta.

Már több mint tíz éve, 2011 óta tartozik a hivatalos világnapok közé, a koraszülöttek világnapja, melynek felvételét 2008-ban az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért kezdeményezte. Magyarországon átlagosan az újszülöttek 7-8 százaléka születik a 36. hétnél korábban, kevesen tudják azonban, hogy az 500 grammal született gyermekeknek is esélye van már a túlélésre, amennyiben megkapják a megfelelő speciális ellátást.

Magyarországon már 30 Perinatalis Intenzív Centrum (PIC) található, ahol a súlyos állapotú újszülötteket, illetve koraszülötteket ellátják. Az Orosházához legközelebb eső központok a gyulai, szegedi és kecskeméti. A csecsemők szállítását a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány 2017 óta segíti.

– A koraszülöttmentés szerencsére zökkenőmentesen működik a kezdetek óta. Ebben az évben 160 koraszülöttnek, beteg újszülöttnek tudtunk segítséget nyújtani – mondta dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az alapítvány elnöke. – A legnagyobb kihívást a mentőautó működtetése jelenti, de a rengeteg támogatásnak köszönhetően finanszírozni tudjuk ezeket a költségeket. A gépkocsivezetők, a nővérek, orvosok mindennap szívvel-lélekkel dolgoznak az ügyért – tette hozzá.

Gergulics Regina mondhatni sajnos jól ismeri, milyen érzés amikor egy gyermek koraszülöttként jön világra. Történetük 2020-ban kezdődött, kisfia Botond pedig azóta a család kis csodája.

– Az egész terhességem komplikációkkal zajlott, mivel mint kiderült, hajlamos vagyok a HELLP szindrómára, vagyis vérzékenységre. Ennek köszönhetően a testem és a baba egymás ellen fordultak. Orosházára kerültem a kórházba borda fájdalommal, valamint alig kaptam levegőt, ezért kellett egy sürgősségi császármetszés. Ez a terhesség 35. hetében volt – kezdte történetüket Regina. – Életem legszebb napja, egyben a legrosszabb rémálom volt. Miután Botond megszületett odatették hozzám ugyan egy kis időre, de el is vitték, és négy napon keresztül csak képeken láthattam a kisfiam. A szállításban a Viharsark Koraszülöttmentő Alapítvány segített, ők vitték a gyulai kórházba. Ott nagyon jól bántak a kicsivel és velem is, miután odamentem. A doktor úr nagyon biztatott, a legelső képét is ő csinálta a mentőben, hogy mégis legyen róla egy újszülött képünk – mondta az édesanya.

Az első újszülött kép Botondról (Fotó: dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed)

Botond a születése után oxigénhiányos állapotban volt, majd tüdőgyulladást és légmellet kapott, egy ideig szondával táplálták és agyi cisztái is voltak a vérszegénység mellett. Regina elmondta, nagyon sokat sírt az inkubátor mellett, és a csövek miatt csak a kezét és lábát foghatta meg gyermekének.

– Lelkileg nagyon összetörtem, de muszáj volt összeszedni magam miatta. Nekünk ő egy igazi csoda – hangsúlyozta a büszke édesanya – Láttam, hogyan küzd az életéért, és a mai napig féltem őt. Amikor körülbelül 20 nap után hazaengedtek minket azt mondták, 50 százalék az esélye, hogy maradandó fogyatékossága lesz. Szerencsére ez nem így volt, egy erős, ügyes és okos hároméves kisfiunk van, aki már óvodába jár, szavakat mond és nagyon gyönyörűen fest – mesélte.

Az édesanyáknak, aki hasonló dolgokon mennek keresztül azt üzente csodák pedig léteznek. Nem szabad feladni, hiszen mindig van kiút és végül úgyis minden a helyére kerül. Kiemelte, legjobban egy idézettel tudja átadni mindazt, amin keresztülmentek.

Botond három évesen

– „Vannak pillanatok amikor egy szülő rájön, hogy nem olyan szülővé kell válnia, amilyen mindig is szeretett volna lenni, vagy amilyet kívánt magának. Az a dolgunk, hogy olyan szülők legyünk, amilyenekre a gyermekünknek szüksége van, amilyet az ő életének és természetének egyedisége kíván.”. Ez igazán illik ránk – olvasta fel Regina, majd elmondta, óriási segítség volt a megfelelő felszerelésekkel ellátott mentőautó, Abdul doktornak és a gyulai kórház dolgozóinak pedig a mai napig hálás.

November 17-én a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány egy nagyvolumenű rendezvénnyel készül a koraszülöttek világnapjára. A Gyulai Almássy-kastélyt lilával világítják ki, amely a koraszülöttek szimbóluma. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elárulta, az eseményen koraszülöttek is énekelni fognak, illetve a gyulai óvodások is csatlakoztak a programhoz. Délelőtt a témában hallgatnak meg meséket gyerekek, majd lila szívecskéket hajtogatnak, melyeket a kastély előtt állítanak ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.