- hirdetés -

A Béke-Homokbánya tónál gyülekeztek szombaton kora reggel a nyugdíjas horgászok, hogy a Kinizsi Horgász Egyesület egykori gazdasági vezetőjéről elnevezett hagyományos emlékversenyen mérjék össze tudásukat, helyismeretüket és szerencséjüket.

Bessenyei Sándor az egyesület legendás tagja, gazdasági vezetője volt. Precízen, udvariasan, de határozottan végezte a dolgát. Hétfőnként a művelődési házban bármilyen hosszú is volt az engedélyre várók sora, angyali türelemmel írta egyik papírt a másik után. Közben mindenkihez volt egy egy jó szava, mert ahogyan őt ismerték, úgy ő is ismert mindenkit az egyesületnél. Sanyi bácsi sokszor még azt is megtette, ha a hanyag horgász elfelejtett időben menni, hogy reggel hétkor a lakásán adott, ki egy-egy napijegyet. Tudta, milyen érzés, mikor menne már a horgász, de nincs rendben a papír.

Egy relikviaként megőrzött régi horgászengedély. Az éves bejegyzések alatt Bessenyei Sándor összetéveszthetetlen aláírásával (Fotó: Horváth Bence)

A Kinizsi az ő emlékére hirdette meg a régebben huszonnégy, ma 10 órás emlékversenyt és ezt a hagyományt is viszi tovább évről évre. A mai gyülekezőnél 56 horgász jelentkezett. Bár nyílt a verseny, valamennyi orosházi egyesület tagjai részére, a legtöbben a Kinizsi és a társrendező Olajbányász Horgász Egyesület tagjai közül jelentkeztek. A horgászhelyek kisorsolása után ki-ki elfoglalta a helyét és megkezdődött a türelemjáték.

A horgász ül hosszú, méla lesben (Fotó: Horváth Bence)

A KHESZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) jóvoltából pénteken telepítettek is a tóba. Öt mázsa, szinte kivétel nélkül horogérett méretű ponty került a vízbe, nem csak növelve a halak számát, de a telepítők reményei szerint megmozgatva a már ott lévő állományt is. Már a verseny kezdete után nem sokkal érkeztek a hírek az első fogásokról. Pontyok, amur, kárászok és kis balinok vesztettek rajta a mohóságon.

Hogy kinek, milyen sikeres volt a nap,az a nap közbeni mérlegelések esti összesítésénél derült ki.

A versenyen 53 fő vett részt és összesen 198 kg halat fogtak.

Eredmények:

Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület nyugdíjasai:
I. Helbert Ferenc 11600 gr.
II. Balogh Ernő 10300 gr.
III. Benizs Istvánné 4900 gr
IV. Szilassi Pál 4801 gr.
V. Pelle Kálmán 4005 gr.
VI. Sörös Mihály 3520 gr.

Az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület nem nyugdíjas tagjai és a más egyesületek tagjainak versenyén:
I. Szemenyei Béla 18050 gr.
II. Bereczki Tamás 11050 gr.
III. Dajkó József 9200 gr.

A Bessenyei Sándor vándorkupát Helbert Ferenc nyerte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.