- hirdetés -

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) Halgazdálkodási Bizottsága által elfogadott 2023. évi haltelepítési terv alapján nagy lendülettel kezdte meg az idei halasításokat.

Az elmúlt hetekben egynyaras és kétnyaras vegyes keszegből összesen 5800 kg, kétnyaras csukából 273 kilogramm, háromnyaras dévérkeszegből 2000 kg, háromnyaras süllőből 300 kg, egynyaras pontyból 2750 kg, egynyaras süllőből 100 kg érkezett a szövetség által kezelt vizekbe. A haltelepítések forrásait a Körösvarázs Bt. (Szarvas) a V-95 Kft. (Nagyatád), a Biharugrai Halgazdaság Kft., a Sebo Fish Kft. (Gyula) és Kocsis László őstermelő biztosították a sok éves együttműködés és a jó partneri viszony eredményeként.

– A területi jegyáremelések ellenére a magasabb piaci halárak miatt, a korábbi évek átlagánál előrevetíthetően kevesebb hal jut az idei évben vizeinkbe. Azonban ennek függvényében is a lehetőségeket maximálisan kihasználva igyekszünk a halkihelyezéséket megvalósítani a további eredményes halfogás biztosítása érdekében – kommentálta a telepítéseket Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője.

A háromnyaras pontyok 2-2,2 kg átlagsúllyal érkeztek, de vannak köztük nagyobbak is (Fotó: KHESZ)

A kis, egy és kétnyaras halak után a szövetség megkezdte a háromnyaras pontyok telepítését. A Csökmői Halgazdaságban a tavalyi évben nevelt állomány jól telelt, most 2 kg-os átlagsúlyú, szép és egészséges példányokként érkeztek vizeinkbe. A háromnyaras pontyok lehalászását és telepítését az Ecsegfalvai Halgazdaság állományával folytatták.

Orosházára, az itteni tavakba is szép mennyiség érkezett a horogérett pontyokból. Mint Pelle Zsolt, a Kinizsi Horgász Egyesület vezetőség tagja elmondta, a Béke-Homokbányába két részletben érkeztek az új lakók, összesen 1450 kg súlyban. A Gyopárosi Északi-tóba 500 kiló, a Déli-tóba 350 kiló háromnyaras pontyot helyeztek ki. Az átlagsúly 2-2.2 kg, de akadnak az újonnan érkezett pontyok közt négykilósak is.

A KHESZ-től kapott információk szerint a telepítés folyamatos lesz. Természetesen figyelemmel követik a Körösök vízállását és a lehetőségekhez képest a folyóba is érkeznek a halak. Nem csak az imént említett ponty, de az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően egyéb halfajok is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.