- hirdetés -

Gazdafórumra várta tagjait szerda délután a városházán az Orosháza és Térsége Gazdakör. A fórum fő témája az Országos Jégkármérséklő Rendszer, a Jéger működése volt.

Mint a gazdafórum megkezdése előtt Brlázs Róbert gazdaköri elnök elmondta két fő célja volt a rendezvény összehívásának:

– Először is van egy adósságunk a gazdákkal szemben, mert ilyen jellegű tájékoztatást nem tartottunk a Jéger rendszer elindulását követően. A másik apropója az, hogy az idén kialakult aszályos időjárást sokan összekapcsolják a jégkár mérséklő rendszer működtetésével és ennek az internet különböző helyein hangot is adtak. Ezeket a tévhiteket is szeretnénk eloszlatni. Ennek érdekében a legavatottabbat, az országos hálózat működtetési igazgatóját kértük fel egy mindenre kiterjedő előadás megtartására – mondta el Brlázs Róbert.

„Van, ami ellen tudunk védekezni és van, ami ellen nem” (Fotó: Horváth Bence)

Kocsis Áron, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jégkármérséklő Rendszer működtetési igazgatója előadásában ismertette a rendszer működési mechanizmusát, elmondta, mi ellen tudunk a segítségével védekezni és mi ellen nem. A zivatarfelhőkben keletkező jégszemek méretét hatékonyan csökkenti a Jéger beavatkozása, de az időről-időre kialakuló, ún. szupercellák kártételét már nem tudja megakadályozni. Bemutatta, milyen felhőkben, milyen magasságban keletkezik a termést elpusztító jég és hogyan avatkoznak be a folyamatba a Jéger rendszer elemei. Beszámolt a hallgatóságnak a három éve működő, az egész országot lefedő rendszer eddigi eredményeiről is.

– Az elmúlt három évben megfeleztük, néha harmadoltuk a bejelentett jégkárokat és azt is sikerült elérni, hogy a nyári viharkárokon belül, a jégkár aránya 85-90%-ról 50% alá csökkent – emelte ki az igazgató.

Az előadás után a megjelent gazdák éltek a lehetőséggel, hogy kérdéseket tegyenek fel Kocsis Áronnak, aki válaszolt is ezekre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.