- hirdetés -

Hétfőn hivatalosan is elkezdődött az ellenzéki előválasztás, a jelöltek aláírásokat gyűjtenek. Az orosházi központú Békés 4-es számú választókerületében három jelölt igyekszik megszerezni a szükséges számú támogatásokat.

Hat ellenzéki párt állapodott meg abban, előválasztást tartanak, hogy a jövő évi választáson – 2022 tavaszán – a kerületekben egyetlen képviselőjelölt és egy miniszterelnök-jelölt vegye fel a küzdelmet a Fidesz jelöltjével szemben.

Ez a folyamat kezdődött el már július végén, amikor a regisztráltak a jelöltek. Összesen 272 képviselőjelölt és hét miniszterelnök-jelölt közül lehet választani.

Augusztus 23-án elkezdődött a jelöltek aláírásgyűjtése, a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében négyszáz helyi ajánlást jelent.

Békés megye 4-es számú választókerületében három jelöltet vettek nyilvántartásba: a momentumos Sebők Évát, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott jobbikos dr. Szabó Ervint, és az MSZP-Párbeszéd jelöltjét, a függetlenként induló dr. Szelényi Zoltánt.

– Mi minden hétköznap megtalálhatók leszünk az utcán, a Széchényi téren és a piacnál gyűjtjük az aláírásokat. Ma derült ki, hogy a Partizán által szervezett vita is lesz a választókerületben. Ezek mellett folyamatosan dolgozunk, göngyölítjük tovább az ügyeket, amelyekbe belekezdtünk. Többek között a Diákélelmezés kiszervezésével kapcsolatban – nyilatkozta Sebők Éva, a Momentum képviselőjelöltje.

Sebők Éva (Fotó: Sebők Éva Facebook-oldala)

A jobbikos dr. Szabó Ervin szerint fontos a részvétel. Hangsúlyozta, most van lehetőség a demokrácia szabályait betartva történelmet írni – utalva arra, hogy előválasztás még soha nem előzte meg a parlamenti választásokat.

– Folyamatosan járjuk a választókerület településeit, szép számmal gyűlnek a támogató aláírások. A tervünk az, hogy amikor sikerült megszerezni a szükséges számú ajánlást, akkor is tovább gyűjtjük azokat, mert a választókkal való kapcsolatteremtés is rendkívül fontos – fogalmazott Szabó Ervin.

Fotó: Horváth Bence

Az MSZP-Párbeszéd által támogatott parlamenti képviselőjelölt azt mondta az OrosCafénak, hogy tisztességes előválasztásra készül.

– Ezt várom el jelölttársaimtól is, hogy a választók ne ígéretek, hanem az elvégzett munka alapján találják meg a számukra hiteles jelöltet, akinek élete és tettei a garancia arra, hogy az itt élő lakosságot méltóképpen képviselje 2022 után. A legfontosabb feladatom most, hogy minél több dél-békési lakossal találkozhassak. Köszönöm az eddigi szeretetüket és támogatásukat, az elkövetkező időszakban – ahogyan eddig is – független jelöltként nem üres frázisokkal, hanem tettekkel bizonyítok, minél több programomat végrehajtom. Gyógyítsuk meg Dél-Békést – fogalmazott Szelényi Zoltán, hozzátéve, hogy kezdeményezésére országos nyilvánosság előtt rendez előválasztási vitát a választókerületben a Partizán.

Fotó: Horváth Bence

Arról is tájékoztatta lapunkat, hogy meghívására augusztus 27-én, pénteken Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt érkezik Orosházára egy utcafórumra.

A jelöltállítási határidő szeptember 6-a, eddig kell leadni az összegyűjtött aláírásokat. Az előválasztás első fordulója szeptember 18. és szeptember 26. között lesz. A miniszterelnök-jelöltek számára a második fordulót – amennyiben az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát – október 4. és október 10. között tartják.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.