- hirdetés -

Magyarország az első, ahol már a harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni. Vannak olyan csoportok, akik számára előnyös lehet, ha a harmadik vakcinát is felveszik. Erről beszélgettünk Dr. Dankó Alpárral, aki szerint az elmúlt időszak is bebizonyította, hogy az oltás jelenti a megoldást a koronavírus-járvány ellen.

A világon már több mint négy milliárd embert oltottak be, ebből Magyarországon több mint 5,6 millió lakos döntött a vakcina mellett. A járvány kezdete óta összesen 810 658 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt három beteg, így az elhunytak száma 30 045 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 768 891 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 11 722 főre csökkent – derül ki az augusztus 18-ai hivatalos adatokból.

– A megbetegedések és a koronavírus okozta halálozás egyértelműen kedvezőbb adatokat mutat, ahol jó átoltottság van. Ennek megfelelően elmondható, hogy az oltás jelentős védelmet jelent a koronavírus okozta szövődmények és halálozással szemben. Az oltás előtt az egészségügyben is sokszor napról napra írtuk a beosztást a kollégák megbetegedése miatt, az oltás után ezek a problémák gyakorlatilag megszűntek – mutatott rá dr. Dankó Alpár, az Orosházi Kistérségi Ügyelet vezetője.

dr. Dankó Alpár (Archív fotó)

A hónap elején Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Dr. Dankó Alpár elmondta, nincs egységes szakmai álláspont a harmadik oltás szükségességéről, de vannak olyan veszélyeztetett csoportok, akiknek érdemes lehet felvenni.

– Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek érdemes lehet felvenni a harmadik oltást, annak érdekében, hogy megerősítsék védettséget a különböző vírusvariánsokkal szemben is – fogalmazott Dankó Alpár.

Elmondta, hogy rajtuk kívül érdemes lehet azoknak is beadni a harmadik védőoltást, akiknél nem alakult ki a megfelelő védettség, ám azt nehéz megmondani, hogy kik tartoznak ebbe a csoportba.

– Széles körben ismert az antitest-szűrés. Akinél megfelelő az antitest-szint, ő nagyon jó eséllyel védett, akinél alacsony, vagy nem mutatható ki már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ez nem jelenti azt, hogy sejtes immunitás nincs, az a vizsgálat, ami ezt kimutatja pedig nagyon drága. Szűrő jelleggel elfogadható a teszt, tehát akinek nincs megfelelő antitest szintje szintén profitálhat abból, hogy felveszi a harmadik vakcinát – sorolja a szakember.

Ahogy mi is megírtuk korábban, azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Dr. Dankó Alpár szerint a harmadik oltáson túl fontos lenne az is, hogy tovább emelkedjen azoknak a száma, akik az első oltásokat veszik fel.

– A felnőtt korú magyar lakosság körülbelül 35 százaléka nincs még beoltva. Ez társadalmi és egyéni érdek is, hogy minél többen felvegyék a vakcinát, mert csak ez nyújthat megfelelő védelmet a koronavírus-járvány miatti megbetegedések és a súlyos szövődmények ellen – hívta fel a figyelmet az orvos.

A 12 éven felüli kiskorúak immunizálását is hasonlóan fontosnak tartja. Azt tapasztalta, hogy a környezetében az egészségügyi dolgozók elsők között olttatták be gyerekeiket.

– Nagyon sok gyerek tünetmentesen esik át, de gyakori náluk a poszt-covid szövődmények kialakulása. Jó a regenerációs hajlamuk a fiataloknak, de nem éri meg kockáztatni. Már zajlanak a tesztek a 12 éven aluliak oltásával kapcsolatban is, előbb-utóbb erre is szükség lesz – fogalmazott.

A 12 év alatti gyermekek oltása is napirenden van (Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal/Lehoczky Péter)

Az iskolakezdés előtt augusztus 30-31-én, hétfőn és kedden, illetve a tanévkezdést követően szeptember 2-3-án, csütörtökön és pénteken Békés megyében két oltóponton, a békéscsabai, valamint az orosházi kórházban vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást a 12-18 évesek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.