- hirdetés -

Emelkedőben a koronavírussal fertőzöttek száma, országos átlagban további növekedés tapasztalható a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában. Mivel a vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért a kormány őket továbbra is az oltás felvételére kéri. A témával kapcsolatban megkerestünk két orosházi háziorvost, akiket arról kérdeztünk, emelkedett-e körzetükben a fertőzöttek száma, illetve növekedett-e a lakosságban az oltakozási kedv.

– Az elmúlt egy-két hétben megemelkedett a praxisomban a koronavírussal fertőzött gyerek száma – kezdte dr. Kováts Anikó gyermekorvos. – A tünet jellemzően a nagyon magas láz, amely általában csupán egy-két napig tart, addig viszont folyamatos, 3-4 óránkénti csillapítást igényel. Az a tapasztalat, hogy ha egy családon belül valaki megfertőződik, az tovább is adja a vírust a többieknek, és még azoknak a családtagoknak is pozitív lesz a tesztje, akik különösebb tüneteket nem produkálnak. Ebben a hónapban a gyerekpopulációt is erősen érinti a fertőzés, egyelőre nem is lehet tudni, mikor cseng majd le. Épp ezért is ajánlom a szülőknek a védőoltást, amely alkalmas a betegség mérsékelt kivédésére.

Dr. Kováts Anikó gyerekorvos (Fotó: OrosCafé archív)

A gyermekorvos hozzátette, akik tavasszal felvették az első védőoltást, azok többsége már a másodikon, vagyis az ismétlőn is túl van. A nyári időszakban nem érdeklődtek a szülők az oltás iránt, aki viszont gondolkozik rajta, és helyben szeretné kérni a vakcinát, annak előrelátónak kell lennie. Egy ampulla tíz betegnek elegendő oltóanyagot tartalmaz, ezért meg kell szervezni egyszerre legalább 6-8 gyermek oltását. Ha ez nem történik meg, akkor a megyei oltóponton van lehetőség a vakcina felvételére.

Az 5 és 11 éves kör közötti gyerekek oltása a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában, Gyulán (5700 Gyula, Semmelweis u. 1.) a Gyermekosztályon, pénteki napokon 9 és 19 óra között előzetes regisztráció alapján történik.

Dr. Nagy István háziorvos úgy látja, a koronavírus most könnyebben fertőz, viszont kevesebb és enyhébb tüneteket okoz. Ennek oka a vírus mutálódása. Akárcsak az influenza, a COVID-19 is valószínűleg örökre köztünk marad, viszont folyamatos gyengülésen megy át.

– Kibővült a koronavírus tüneti listája, míg korábban a magas láz és a felső légúti panaszok jellemezték, ma már az is előfordul, hogy ezeket nem tapasztalja a páciens, helyette szédülés, fejfájás, izomfájdalom jelenik meg nála. Sok a pozitív teszt, ennek egyik oka, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott koronavírustesztek szinte már bárhol beszerezhetők akár 1500 forintos áron is (igaz, létezik olyan is, amelyikért 8300 forintot kell fizetni). Azt tapasztalom, hogy a betegek gyakran tesztelik magukat, és sajnos nem ritkán hamis képet kapnak, hisz csak a PCR teszt az, ami valóban megbízható.

Dr. Nagy István háziorvos (Fotó: OrosCafé archív)

A háziorvos hozzátette, jelenleg több tízre tehető a környezetünkben előforduló, légúti panaszokat okozó vírusok száma, ezek közül egy a koronavírus. A statisztikai adatok alapján a COVID-19 tekintetében most is az idősek és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Dr. Nagy István elmondta, körzetében az elmúlt másfél hónapban nem volt olyan páciens, aki kérte volna a védőoltást, és csupán néhányan akadtak, akik érdeklődtek iránta. Itt is ugyanaz a helyzet, mint a gyerekek esetén: ha az emberek helyben szeretnének oltakozni, össze kell várniuk a megfelelő létszámot, hogy ne vesszen kárba több adagnyi vakcina. A háziorvos elmondta, hasznosnak tartaná, ha a közeljövőben újra megnyílna városunkban az oltópont, mert az ősz közeledtével bizonyosan megemelkedik majd a vakcina iránt érdeklődők száma. Főként, mivel hamarosan érkezik az új védőoltás, amely már a mutációk ellen is hatékonyabban képes felvenni a harcot.

Míg a gyerekek legközelebb Gyulán, a felnőttek Békéscsabán is felvehetik az oltást a keddi és a pénteki napokon. Békéscsabán a volt védőnői centrumban, a Kórház u. 3. szám alatt oltják a 12 év felettieket kedden és pénteken 9 és 19 óra között. A védőoltás regisztráció alapján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas) történő időpontfoglalással és regisztráció nélkül is felvehető. A páciensek a 66/555-370-as telefonszámon, illetve az oltopont@bmkk.eu e-mail címen foglalhatnak időpontot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.