- hirdetés -

Szó volt az orosházi diákélelmezési intézményhez kapcsolódó közbeszerzésről, illetve tárgyalták a képviselők a Juhász Gyula utcai terület eladását is. Az ülés végén elbúcsúztak a jelenlévők a jegyzőtől is.

Rendkívüli testületi ülést tartottak a Polgármesteri Hivatal nagytermében augusztus 9-én. Nem volt jelen az ülésen a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom frakciójának tagjai: Bodóczi András, Papp Róbert – mindketten jelezték távolmaradásukat – és a frakcióvezető, jobbikos képviselő dr. Szabó Ervin.

1.)„Közétkeztetési feladatok ellátása” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó döntések meghozatala. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

A legutóbbi testületi ülésen is szó volt a Diákélelmezési Intézmény kiszervezéséről. A szerződés létrejöttéhez kormányzati engedély szükséges, mert a nyertes pályázó vállalta, hogy felújítja az intézmény konyháját.

A mostani előterjesztés arról szól, hogy a korábbi közbeszerzést érvénytelenítik és egy újat írnak ki. Ebben az önkormányzat kizárólag csak szolgáltatás megrendelésre vonatkozó nemzeti eljárásrend szerinti 5 + 5 évre szóló nyílt, feltételes közbeszerzési eljárást írjon ki, mely nem tartalmaz ingatlanfelújítási, eszközbeszerzési feladatokat. Az eljárás lefolytatása céljából a közbeszerzési feladat ellátásra 2 100 000 Forintot biztosít a Hargitay és Társai Ügyvédi Irodának.

Mivel továbbra is szükséges az intézmény épületének, konyhájának a fejlesztése, ezért a következő testületi ülésre a beruházásról, eszközbeszerzés megvalósításának módjáról, ütemezéséről és finanszírozásáról adnak be egy előterjesztést.

Az ellenzéki képviselők nem értettek egyet az előterjesztéssel. A momentumos Sebők Éva nem értette, hogy miért ragaszkodik a városvezetés a kiszervezéshez, hiszen egyre többen vették igénybe az intézmény szolgáltatását.

Fotó: Horváth Bence

Az MSZP-s Fetser János is élesen bírálta az előterjesztést. A szocialista politikus hozzátette, hogy le kell venni napirendről és inkább hozzá kell látni a korábban megígért újabb pályázati lehetőségek megvalósításához.
A független képviselő, Raffai János szerint ebből leginkább a közbeszerzést nyerő cég profitál a város helyett. Arról érdeklődött, hogy miből finanszírozzák a konyha felújítását.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a következő testületi ülésen lesznek válaszok. A városvezető kiemelte, hogy a döntéseket megalapozottan, a felelősséget vállalva az orosháziak érdekét figyelembe véve hozzák meg, így tettek a diákélelmezési intézményt érintő közbeszerzési eljárás esetében is.

Fotó: Horváth Bence

Az előterjesztés első határozati javaslatát egyhangúlag, 11 igennel megszavazták a képviselők. A második határozati javaslatot 9 igen és 3 nemmel fogadta el a testület.

2.) Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 5097/1 hrsz.-ú ingatlan kijelölése értékesítésre. Az előterjesztés részletei ide kattintva olvashatók.

Az Iványi Építőmester Kft. kereste meg az önkormányzatot, hogy a Juhász Gyula utcán található park egy részét megvásárolná, ahol garázsokat építene lakossági kezdeményezés alapján. Az említett terület az ingatlanbecslő szerint 2 millió forintot (plusz ÁFA) ér és ennyiben határozták meg a vételárat is.

Fetser János felszólalásában elmondta, nem ért egyet azzal, hogy egy közparkban és egy játszótéren alakítanak ki garázsokat.
– A közpark és a játszótér nem garázsépítésre való – hangsúlyozta a politikus. Meglátása szerint más vállalkozóknak is meg kell adni a lehetőséget és a területet árverésen kellene inkább értékesíteni. Javasolta, hogy írjon ki az önkormányzat árverést, ahogy azt is, hogy állapítsanak meg magasabb vételárat (4 millió forint).

Fotó: Horváth Bence

Raffai János szerint ez nem lakossági igény, hanem inkább befektetői szándék. A független képviselő szerint is alacsony a 2 millió forintos vételár, támogatta Fetser János árverési ötletét.

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy egy olyan területről van szó, amit már hosszú évek óta nem használnak az ott élők. Határozati javaslatát kiegészítette: az értékesítésből befolyó összegből játszótéri elemeket vesznek és a fennmaradó területen elhelyezik. Felkérte Benkő Ferencet, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, hogy vizsgálja meg ez miként lehetséges.

Fotó: Horváth Bence

Tóth-Kása Sándor a körzet megválasztott fideszes képviselője elmondta, hogy a garázs kialakítása valóban lakossági igény, hiszen korábban már őt is megkeresték ezzel a kérdéssel az ott élők. Ezt jelezte az önkormányzatnak, amely nyitott volt, de végül az érdeklődők nem folytatták az ügyet. Rámutatott, hogy a vételár megállapításánál figyelembe kell venni azt is, hogy egy külvárosi területről van szó.

Név szerint szavaztak Fetser János módosító javaslatairól.

Az árverésről szóló módosítót nem fogadták el:

Antal László: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen. Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem fogadták el azt a módosító indítványt sem, amelyben 2 millió forint helyett 4 millió forintost vételárat javasolt Fetser János:

Antal László: nem, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen. Tóth-Kása Sándor: nem.

Az eredeti határozati javaslatot fogadta el a testület:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: tartózkodott, Sebők Éva: nem. Tóth-Kása Sándor: igen.

3.) Orosháza Város Településszerkezeti Terve, Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve módosítására vonatkozó változtatási szándék elfogadásáról. Az előterjesztés itt érhető el.

Kérdés és vita nem volt, 10 igennel és 1 tartózkodással elfogadták a napirendet.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A zárt ülés előtt egy csokor virággal köszöntötte Dávid Zoltán dr. Horváthné dr. Barta Editet, akinek a mai volt az utolsó testületi ülése. A jegyző hét év után áll fel hivatalából. A városvezető megköszönte azt a munkát, amit ezekben az években Orosházáért tett és amiért meghatározta a testületi ülések törvényességét és rendjét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.