- hirdetés -

A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Hivatalának vezető helyettese, Dr. Burai Mihály kapta stafétánkat. Az Orosházán élő háromgyermekes családapa már egészen korán eljegyezte magát hivatásával, a közigazgatással.

Orosházán látta meg a napvilágot 1971 júniusában, de Tótkomlóson nőtt fel. Ott végezte el az általános iskolát, majd Orosházán a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett. Már itt, a középiskolai években megfogalmazódott benne, hogy későbbi életpályaként a jogtudományt, illetve az államigazgatást képzelte el. Az Államigazgatási Főiskolára jelentkezett és nyert felvételt.

 – Itt a főiskolai évek alatt, miközben elméletben megismerkedtünk az állam belső működésével, meg is kedveltem az államigazgatást. Két év kihagyása után vágtam bele a jogi egyetemi tanulmányokba és a Janus Pannonius Tudomány Egyetemen szereztem jogi diplomát. Ekkor már a közigazgatásban dolgoztam – idézi fel a kezdeteket Dr. Burai Mihály.

Karrier állomások

Dr. Burai Mihály 1995. augusztus 1. napján kezdte közigazgatási pályafutását a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal Hatósági Főosztályán. Fiatal köztisztviselőként kezdetben a gyámhatósági feladatok másodfokú ellátásával – annak elsajátításával – bízták meg, majd a főosztályhoz delegált államigazgatási jogkörök (szabálysértés, szociális igazgatás, birtokvédelem, anyakönyvi igazgatás, súlyos mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési és átalakítási támogatása) megismerésébe és annak gyakorlatába is bevonták. 1997. november 1. napjával a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal Gyámhivatalának munkatársa lett, ahol kezdetben ügyintézőként, majd 2002-től osztályvezetőként dolgozott. Ezen évtől 2004. január hónapjáig – a főosztályvezető tartós távollétében – önállóan irányította e megyei szakigazgatási szervet. 2007-ben a Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Közigazgatási Osztálya vezetőjévé nevezték ki. Innen vezetett az útja a Járási Hivatalba, ahol ma is vezető helyettesként dolgozik.

Sokrétű munkát végez a hivatalban (Fotó: Czipó István)

 – Nagyon sokrétű az itteni munkám. Hat főosztállyal és huszonkét osztállyal dolgozik a hivatalunk és kilenc település tartozik hozzánk. Sokszínű a hatásköri palettánk. Nyugdíjbiztosítási, társadalombiztosítási ügyek, népegészségügyi, állategészségügyi feladatok, szociális, szabálysértési, természetvédelmi ügyek és még sorolhatnánk. Helyettes vezetőként egy ötszáz fős hivatal munkájának irányítása az osztályvezetőkön keresztül, a hivatalvezető munkájának a segítése. Kifejezetten a vezető helyettes munkája a helyi védelmi bizottság (katasztrófa védelem, polgári védelem) titkári feladatainak ellátása – avat be egy kicsit a napi tevékenységeibe.

A család adja a hátországot

1997- ben kötött házasságot. Tíz évre rá születtek meg a gyerekeik. Hármas ikrek, egy fiú és két lány. Felesége kozmetikus vállalkozóként dolgozik Orosházán, a gyerekek pedig a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói.

 – Az életem nagyon fontos része a család. Igyekszem sok időt velük tölteni. Sajnos az elfoglaltságaim miatt ez mindig kevesebb, mint amennyit szeretnék. Ők jelentik a biztos hátországot számomra – hangsúlyozza Burai Mihály.

Ismerik, keresik

Orosházán nagyon sokan ismerik és sok esetben kérik a tanácsát, szakértelmét különböző ügyek kapcsán.

– Ezek között az eltelt évek alatt, különösebben extrémnek mondható kérés nem volt. Inkább azon lepődök meg sokszor, hogy az állampolgárok mennyire hiányosan tájékozottak az iránt, hogy időnként az ország közigazgatása milyen módon újul meg, és nem igen tudják elválasztani a polgármesteri hivatal, kormányhivatal, járási hivatal és más hivatalok szerepkörét.

Sikeres és boldog embernek érzi magát. A hivatali vezetők, kollégák elismerése, a kiegyensúlyozott családi élet, mind a siker egy-egy formája. Munkájának hivatalos elismerése 2016-ban érkezett el számára, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott számára.

Ki viszi tovább?

– Kiváló orosházi pályatársamat jelölném, aki jelenleg a Békés Megyei Kormányhivatalban dolgozik és nem csak megyei, de országosan is elismert szakember az anyakönyvi igazgatás vonalán. A stafétát Stübe Ferencnének adnám tovább…

 

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.