- hirdetés -

Sorozatunk ezen a hétvégén is robog tovább. Célja, hogy ötletet adjon filmnézéshez, zenehallgatáshoz, olvasáshoz, illetve segítsen eldönteni, hol és mit együnk legközelebb. Hétről-hétre ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a bátor jelentkezőknek. A ti ajánlataitok következnek. Ezúttal Dudás Róbert árulta el nekünk, mi az ő ötöse. A fiatalembert egy hagyományőrző táborban kaptuk lencse- és mikrofonvégre.

Melyik a kedvenc könyved?

Bán Mórtól a Hunyadi sorozat. Eddig tíz rész készült el belőle, de negyvenrészesre tervezett. Már nyolcszor végigolvastam ezt a tízet, számomra olyannyira visszaadják sorai azt a világot, hogy szinte a Hunyadik korában érzem magam olvasás közben. Nagyon várom már a következőt, szinte remegek érte, karácsonykor jelenik meg a tizenegyedik. Hatalmas kutatómunka van minden rész mögött. Egyszer volt alkalmam személyesen beszélni a szerzővel, aki elmesélte, hogy eredetileg egy évet szánt a kutatásra, mely most már a tizediknél tart. Minden része történelemhű, korhű, Bán Mór remekül írja le a csatákat, a politikai intrikákat, de emellett egy kevés misztikumot is visz a regénybe Vladracul, azaz Drakula személye által, sőt, még egy kis erotikával is találkozhatunk a könyvet lapozva.

Melyik a kedvenc filmed?

– Örök kedvencem a lengyel Sienkiewicz történelmi regénye alapján készült Tűzzel-vassal. Nagyon színvonalas és korhű film készült belőle lengyel színészekkel, lengyel rendezésben. A történet a török kor végén játszódik, mikor a lengyelek hadban álltak a törökökkel és a tatárokkal. Ebben az időben lázadtak fel a kozákok a lengyel urak ellen. Hollywoodi minőségben készítették el ezt a filmet, abban azonban különbözik amerikai társaitól, hogy végig történelemhű marad, vagyis nem próbálták meg látványos, kitalált elemekkel izgalmasabbá tenni a jeleneteit.

Dudás Róbert kedvence a betyártarisznya (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatod?

Ma már ritkán nézek sorozatot, nincs igazán időm rá. Annak idején viszont nagyon szerettem Az elveszett ereklyék fosztogatóit. Az ok egyszerű: abban is ott a törtélem, és persze egy kis misztikum is. A főszereplő, Sydney olyan, mint Indiana Jones. Csak épp nő…Vagyis sokkal szebb.

Melyik a kedvenc zenekarod?

A Dalriada folk metál együttes. Magyar katonadalokat, népdalokat, mondákat, balladákat zenésítenek meg heavy metálosan. Nagyon jó hangja van a férfi és a női énekesnek is. Ha főzök, ezt hallgatom. Élőben még nem volt szerencsém látni őket, de szeretnék majd eljutni valamelyik koncertjükre. Persze nem az első sorba, mert azért a fiatalok elég rendesen tombolnak a számaikra. Nekem jó lesz a hátsóból is hallgatni őket.

Hol és mit eszel a legszívesebben?

Magam is szakács vagyok foglalkozásomat tekintetve, így talán egy kicsit kritikusabb szemmel nézem az éttermeket. Orosházán a Diófa Csárdát kultiválom a legjobban. Itt házias ízekkel találkozhatunk, ráadásul nagy adagokat is adnak, és jó a kiszolgálás. Az étteremnek van egyfajta kisugárzása, számomra ez a hely a nyugalmat, a békét jelenti. Kedvencem a Betyártarisznyájuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.