- hirdetés -

Habár a következő néhány napban még a nyári meleg a jellemző, hajnalban már érezni lehet az ősz közeledtét. Szeptemberben elkezdődött az iskola, az emberek nem mennek már nyaralni, az egyre hűvösebb időben pedig többen maradnak szabadidejükben otthon, egy jó könyv társaságában. Sebők Dalma, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár segédkönyvtárosával átnéztük, mely köteteket keresik leginkább ilyenkor az emberek.

Romantika, fantasy, krimi – ez a mesterhármas hódít általában az ősz beköszöntével a könyvek kedvelői között. Az emberek olyan hangulatú olvasmányt keresnek, mellyel jól esik bekuckózni egy meleg tea vagy kávé társaságában.

– Úgy vettem észre nyáron kevésbé jönnek az emberek, hiszen elfoglalják magunkat kint, a jó időben. Ahogy érkezik a hűvösebb idő már nem tudnak kint kertészkedni, egyre több az eső, így többen választják már a könyvek társaságát – mondta Sebők Dalma, segédkönyvtáros. – Azt is észrevettük, hogy vannak, akik kihagyják az őszt, és egyenesen a karácsonyig ugranak. Persze mindenkinek más az ízlése, így a krimi, romantika, fantasy mellett az életrajzi- és szakkönyvek is hódítanak – tette hozzá.

A segédkönyvtáros néhány könyvet is ajánlott az őszi időszakra. Luanne G. Smith a The Vine Witch, vagyis A szőlő boszorkánya című kötete a francia borvidékre kalauzol bennünket, ahol egy sok éve elátkozott boszorkány varázserejétől megfosztva szeretné visszakapni egykori birtokát. A történetben a varázslat, a fantasy, a romantika keveredik, a szerelem és a szőlészet elnyeréséhez azonban le kell győzni a gonoszt.

A közösségi médiában hódító Colleen Hoover könyvei között rengeteg a romantikus kötet, azonban a Layla egy olyan történet, melyben a szerelem szó szerint kísérti a főszereplőt. A paranormális elemeket tartalmazó könyv érdekes fordulatokkal teli, amelynek kiindulási pontját egy gyilkosság, és a baleset utáni felépülés adja, ezzel komolyabb témákat is megjelenítve.

Hasonlóan keresettek ilyenkor azok a kötetek is, melyekből film vagy sorozat készült. A Végzet: Winx Saga a 2000-es évek szülötteit vezeti vissza a gyermekkorba, ugyanakkor a feldolgozás komolyabb témákat is boncolgat. A tündérek világába kalauzoló könyvben szintén a gonosztól kell megszabadulnia az öt főszereplőnek.

– A fantasy világát elhagyva, de a krimi és romantika vonalán maradva ajánlom még az egyik személyes kedvencem, a Hazug csajok társaságát, melynek közepében egy titok és egy eltűnt lány áll. A sorozat után egy kis nosztalgia hangulatot is áraszt, könnyed olvasmány, azonban minden percben gondolkozol, ki fenyegetheti a lányokat – mesélt a kötetről Dalma.

Fotók: Nagy Kristóf

Az ajánlások között egyszerű romantikus történet is volt, Lynn Painter: Véletlenül Amy című könyve, amely egy tipikus könnyed, rózsaszín olvasmány. Életrajzi könyvek közül pedig a Kossuth Kiadó Ikonikus Nők sorozatából a Romy és Párizs fényei című kötetet emelte ki, amely az életrajzi elemek mellett, a romantika és sztárrá válás világát idézi meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.