- hirdetés -

Kellene egy jó film, könyv vagy sorozat a hétvégére? Szívesen takarítanál vagy relaxálnál valami új zenére? Unod az otthoni menüt, de nem tudod, honnan és mit rendelj? Olvasd el Frankó-Verasztó Petra kedvenceit! Ez most az ő ötöse.

Melyik a kedvenc könyved?

– A húszas éveim meghatározó olvasmányát, Gabriel García Márquez Száz év magányát választom. A történet Macondóban, egy meseszerű, őserdei falucskában játszódik, az író egy csodálatos, többgenerációs családtörténetet rajzol le. Az ősszülők mellett hat generáció történetét ismerhetjük meg, az ősanya, Ursula száz éven keresztül próbálja a gyerekeit, unokáit, dédunokáit, ükunokáit a felszínen tartani, szépen, szeretettel, odaadással nevelni. A szereplők egész életükben a magányt, a céltalanságot, az elszigetelődést próbálják leküzdeni, szeretnének értelmet találni az életüknek. Idővel mind rádöbbennek arra, hogy ezt csak a szeretetben, a szerelemben és a szenvedélyben találhatják meg. Imádom ezt a regény, mely amellett, hogy családközeli, misztikus és rejtélyes, tele számtalan mesebeli elemmel.

Melyik a kedvenc filmed?

– A vadászat. Ez egy dán filmdráma, mely egy kicsiny faluban játszódik. Karácsony tájékán indul a történet, a helyi középiskolában tanító pedagógus, Lucas új munkát kap, az óvodában kezd el dolgozni. A főszereplőnk egyébként egy normális, közkedvelt, középkorú férfi, akinek van egy barátnője, van egy helyes fia és egy tök jó baráti társasága is. Azonban egy pillanat alatt minden megváltozik Lucas nyugodt, átlagos életében, legjobb barátjának ovis kislánya ugyanis egyszer elejt egy szexuális tartalmú mondatot, és olyan szövegkörnyezetbe helyezi azt, melyben Lucas neve is szerepel. Meglincselik a férfit a gyermek szavai alapján, konkrét bizonyíték nélkül. Ez tönkreteszik az életét, és nemcsak az övét, hanem a fiáét is. Megannyi megaláztatásban lesz részük, a falu népe, az ismerősök, a barátok, teljesen kirekesztik őket. Egy év múltán azonban nagyot fordul a kocka… Helyrejönni látszik minden, de talán ez tényleg csak a látszat. De nem árulom el a végét. Nézzétek meg!

A komor, sötét zenék dobják fel igazán (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatod?

A Twin Peaks. A 90-es évek leghíresebb amerikai sorozata ez David Lynch rendezésében. Megpróbálok róla mesélni, bár szerintem mindenki másképp értelmezi ezt a sorozatot. Huszonévesen jutott el hozzám, és azt szerettem meg benne, hogy tele van nagyon bizarrul viselkedő, mégis rettenetesen szerethető karakterekkel. Egy kisvárosi nyomozós kriminek indul az egész, a gimis szépségkirálynőt holtan találják egy szemeteszsákban. Elkezdődik a bűnügy felderítése, de az egész filmet paranormális képek, groteszk történések uralják. Itt semmi sem az, aminek látszik. Olyan, mint egy lidércálom komédiával fűszerezve, amiből szerintem jó felébredni.

Melyik a kedvenc zenekarod?

A Karnivool ausztrál progresszív rockbanda. Pár éve ismertem meg őket, és annyira beleszerettem a zenéjükbe, hogy minden adathordozómra rámásoltam több albumukat. Imádom a kiszámíthatatlan töredezettségüket. Én ezt okos zenélésnek, zenei mateknak hívom. Odavagyok a szövegeikért, a dallamvilágukért. Engem vonzanak a búskomor, melankolikus, sötét zenék, sőt, valójában ezek dobnak fel.

Hol és mit eszel a legszívesebben Orosházán?

Ha az ízek alapján kell választanom, a Mandula kézműves hamburgere mellett döntök. Imádom a hozzá járó salátát is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.