- hirdetés -

Már novemberben is inkább a karácsonyi könyveket keresték a Justh Zsigmond Városi Könyvtár olvasói, decemberben azonban ez a szám még inkább megnövekedett. A tél, a karácsony, az ünnepek mind olyan hangulatot keltenek, amikor jól esik egy meleg takaróval, forró csokival bekuckózni otthon, és elolvasni néhány könnyed történetet. Sebők Dalma, a könyvtár munkatársa elmondta, mely könyveket keresek ilyenkor leginkább.

A romantikus regények, az ünnepi hangulattal körülvett kötetek azok, melyeket ilyenkor leginkább keresnek a Justh Zsigmond Városi Könyvtár felnőtt olvasói. Sebők Dalma segédkönyvtáros elárulta, már novemberben ezeket a történeteket választják, mostanra pedig szinte az összes téli hangulatú könyvet kikölcsönözték a december 23-i téli zárás előtt.

– Úgy vettem észre az idősebb korosztály szereti az egyszerű, romantikus történeteket, amikor például a főszereplő elhagyja a nagyvárost, majd vidéken talál szerelmet. Ezekben a könyvekben mindent körülvesz a karácsony varázsa, a legnagyobb fordulópont pedig mindig akkor következik be, amikor elkezd esni a hó – mondta Dalma. – Mivel sokan érdeklődnek ezek iránt, így az ajánlónkba is ilyen típusú könyveket teszünk ki, így mindenki megtalálhatja, ami neki tetszik – tette hozzá.

A tinédzser korosztály már inkább azokat a köteteket keresi, amelyekből sorozat is készült. Ezekből például egy közkedvelt Rachel Cohn és David Levithan közös regénysorozata, a Dash és Lily, amelyet szintén körülvesz az ünnep varázsa. Fülszövegének első mondata pedig így hangzik: „Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli.” A másik kategória, melyet többen keresnek a gimnazisták közül a közösségi médiában ajánlott könyvek.

– A gyerekeknél ilyenkor a szokásosnál is jobban előtérbe kerül a Jégvarázs téli hangulatú világa. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik sütéssel és főzéssel kapcsolatos köteteket keresik, hogy otthon közösen tudjanak készülődni édesanyjukkal. Emellett J.K. Rowling történeteit ilyenkor sem hagyják figyelmen kívül, a Harry Potter mellett azonban A karácsonyi malac című történet iránt érdeklődnek a legtöbben – ismertette a segédkönyvtáros.

Dalma véleménye szerint ez az az időszak, ami éppen arra való, hogy kicsit bekuckózzunk és kipihenjük az éves fáradalmakat egy jó könyv társaságában. Zárásként pedig egyik kedvenc könyvét ajánlotta nekünk Richard Paul Evans: Noel naplója című írását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.