- hirdetés -

Az országos döntőt talán egyikük sem úgy élte meg, mint egy verseny legfontosabb fordulóját, sokkal inkább úgy, mint egy háromnapos élménytábort. Köszönhető ez a szervezőknek, akik idén is kitettek magukért.

A IV. Országos Állategészségügyi Verseny utolsó fordulója a hétvégén zajlott. Erre a Székács Evangélikus Iskola Trilobiták csapata is bejutott, már ez is óriási eredmény, hiszen a 145 induló trióból a legjobb tíz került csak a döntőbe. A végső számonkérésre a fővárosban került sor, ahol az orosházi csapat tagjai – Machan Zalán, Csizmadia Laura és Berhencz Nikolett – bepillantást nyerhettek az Állatorvostudományi Egyetem működésébe, és a szakma rejtelmeibe.

– Három írásbeli forduló előzte meg a döntőt – mesélte Machan Zalán. – Ezek még inkább kutató jellegűek voltak, az országoson viszont már a megszerzett tudásunkat kellett átültetnünk a gyakorlatba. Az egész hétvégénk nagyon izgalmas volt. Az egyetem is csodálatos, a feladatok is érdekesek voltak, és számomra öröm volt megismerkedni ilyen sok hasonló érdeklődésű emberrel. Különleges élmény volt közelről látni az állatokat, és betekintést nyerni egy állatorvos mindennapi feladataiba. Nekem kicsit gyenge a gyomrom az anatómiához – ez be is bizonyosodott boncolás közben – de az is nagyon érdekes volt.

– Nagyon izgultam a verseny előtt, néhány feladattól féltem is – mesélte Csizmadia Laura. – Én úgy mentem oda, hogy „most ugrik a majom a vízbe” és elválik, hogy tényleg az állatorvosira szeretnék-e továbbmenni vagy sem. Sokkal többet kaptam ettől a versenytől, mint reméltem. Életre szóló élményeket és hatalmas lendületet az utolsó évemre. Amikor a campuson voltunk, egyszerűen úgy éreztem, megérkeztem. A hétvége tapasztalatai után kijelenthetem, hogy sehol máshol nem szeretnék továbbtanulni, csak itt.

Berhencz Nikolett kilencedikes kora óta tudja, hogy védőnő szeretne lenni, ennek ellenére nagyon élvezte a versenyt, úgy érzi, ez a három nap megerősítette abban, hogy jó irányba gondolkozik a pályaválasztást illetően.

– Rendkívül hasznos volt ez a két nap. Számos olyan dolgot láthattunk és próbálhattunk ki, melyre egyébként nincs lehetőségünk. Ilyen volt például a szarvasmarhák rektális vizsgálata is, vagy épp a boncolás. Nekem ez a verseny egy életre szóló élmény marad, és szerintem azt a tudást, amit itt megszereztem, már sosem felejtem el – mesélte Niki.

Kép forrása: az egyetem Facebook oldala

A rengeteg gyakorlati feladat után a csapatok végül egy tesztsor kitöltésével mérték össze tudásukat. A Trilobiták a 8. helyen végeztek. Felkészítőtanáruk Fazekas András volt.

Fotók: Trilobiták csapat saját gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.