- hirdetés -

A meleg, nyári napok a háziállatainkat is megviselik. Nagyon fontos, hogy minél jobban segítsünk nekik átvészelni ezt az időszakot -mondta a Szőlővárosi Állatorvosi Rendelő állatorvosa, Dr. Roszkos Zsanett.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az állattartás felelősséggel jár. Az állatok a hőség idején különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is kiemelten odafigyeljünk rájuk. 

A doktornő kiemeli, hogy sose hagyjuk kedvenceinket az autóban, még lehúzott ablaknál se! Ugyanis ilyenkor képes a levegő annyira felforrósodni, hogy hőgutát okozva az állat halálát is eredményezheti. 

Akik kertes házban tartanak háziállatot, azoknak érdemes az esti órákban locsolni az udvart, így az állat napközben tudja hűteni a testét a hűvös talajon. Vízimádó kutyák részére, a pancsolásra alkalmas kutyamedence is nagy segítség.

A lakásban tartott kis kedvenceink a klíma veszélyeinek vannak kitéve, hiszen ösztönösen a hűvös helyeket keresve elalhatnak a klíma alatt. Ennek torokfájás, megfázás, köhögés lehet a következménye. Sose hagyjuk nagyon hidegre állítva a klímát abban a helyiségben ahol kedvencünk tartózkodik -mondja a doktornő. 

A kutyák sétáltatását időzítsük az esti órákra amikor már a beton lehűlt, mivel a forró beton égési sebeket okozhat a mancsokon. Továbbá az árnyékos, hűvös hely biztosítása mellett a folyamatos, hűs ivóvíz biztosítása elengedhetetlen fontosságú!

(Fotó: Horváth Bence)

Az etetéssel kapcsolatban az állatorvos azt mondja, ilyenkor előfordul az állatoknál az étvágytalanság. 

-Nem kívánják a táplálékot, vagy csak keveset esznek, ösztönösen védekezve a táplálék emésztése során keletkező hő ellen. Ez az állapot az időjárás változása, a meleg mérséklődése után javul, csak átmenetileg jelentkezik. Ezen időszakban az etetések időpontját időzítsük a hűvösebb, esti órákra. Ha nem eszik meg a táplálékukat, ne hagyjuk az etetőtálban, könnyen megromolhat, ami az állat megbetegedését okozhatja.

Hasznos tudni, hogy az állatoknak is vannak szezonálisan jelentkező betegségeik. 

– Ilyenek a környezeti allergének (pollenek) által kiváltott allergiás megbetegedések, amely során bőrük kipirul és viszket. Gyógykezelés hiányában szőrhiány és véres sebek tudnak kialakulni.  

Az egérárpa nevű gyomnövény kalásza is sok gondot okoz. A toklász nagyon gyorsan megtapad a szőrzetükben, majd a bőrbe fúródva komoly sebeket okoz. 

– Számos helyről  (hallójárat, szem, orr, talp, péra, fogíny) távolítottam már el toklászt a rendelőmbe érkező kutyákból, cicákból. Javaslom, hogy az udvaron folyamatosan nyírjuk a füvet, illetve a séták után nézzük át kedvencünk bundáját, és távolítsuk el a szőrzetükben megtapadó toklászokat mielőtt komolyabb bajt okoznának. Ha kedvencünk a sétát követően folyamatosan, fájdalmasan rázza a fülét, nyalogatja a mancsát, vagy megállás nélkül tüsszög mindig gondoljunk toklászra és keressék fel állatorvosukat minél hamarabb!

Ebben az időszakban a rovarcsípések is gyakrabban előfordulnak. A méh- vagy darázscsípés következtében kisebb-nagyobb allergiás reakció, ritkán anafilaxiás túlérzékenységi sokk is kialakulhat, amely azonnali állatorvosi ellátást igényel.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.