- hirdetés -

Húsvétkor több család fejében is megfogalmazódik a gondolat, hogy élő állatot, általában nyulat ajándékozzon gyermekeinek. Ez valóban egy szép gesztus, amennyiben tudjuk, mennyi gondoskodásra és mire van szüksége ennek a kisállatnak. A felelőtlen vásárlások sajnos gyakran végződnek úgy, hogy a húsvétra szánt nyuszikat megunják, így elengedik a szabadban, vagy a szemetesbe dobják. Napok múlva ugyanis rájönnek mekkora felelősség is egy kisállat.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Alapítvány vezetője minden évben felhívja a figyelmet arra, jól gondoljuk meg mielőtt élő állatot ajándékozunk gyermekeinknek húsvétra. Sokszor az ilyenkor kapott nyuszik már két nap után csak terhet jelentenek a család számára. – Dobozba zárva az út szélén hagyják, kukába dobják, a halakat lehúzzák a vécén, a madarakat pedig kiengedik a ketrecből. Egy etetéshez szokott állat azonban ember nélkül életképtelen – hangsúlyozta Seres Zoltán.

Ha mégis arra adjuk a fejünket, hogy nyuszit vásárolunk, úgy érdemes konzultálni egy szakemberrel, mire van szüksége a választott kisállatnak. Abonyi János már évek óta nyúl tulajdonos, így tudja, mivel jár mindez. Kiemelte, egy nyuszi akár 10 évig is élhet, így érdemes ezzel kalkulálni, hogyha kisállatot szeretnénk.

– Kell neki egy ketrec, amiben elfér, és van benne hely az enni- és innivalónak is. Emellett esetleg valami játéknak. Mindez 10.000 és 100.000 forint között mozog. A nyuszi alá egész évben kell pellet (forgács), ugyanis szalma nem megfelelő, nem szívja a nedvességet, valamint kisebesedhet az állat tappancsa. Ennivalóként hízó nyúltáp, abból is jó minőségű szükséges, valamint ropogós széna, mint a nyuszi fő tápláléka. A magvak nem megfelelőek. Amennyiben beteg lesz, kötelesek vagyunk orvoshoz vinni, ha nem akarjuk elveszíteni kedvencüket. Évente egyszer pedig be kell oltatni a szúnyogok által terjesztett mixomatózis ellen – ismertette a tapasztalt nyúl tulajdonos.

Fotó: nyulmentoalapitvany.hu

Amit emellett tudni kell, hogy a nyulak évente kétszer vedlenek, így kis szőrcsomókkal a lakás bármely pontján találkozhatunk. Rágcsáló lévén pedig a bútorok, kábelek, szőnyegek sincsenek biztonságban.

– Persze rengeteg a pozitív oldala is annak, hogyha nyuszit választunk társnak. Mi csak úgy mondjuk: nyuszi nélkül lehet élni, de nem érdemes. Beleülnek az ölünkbe, nyalogatnak, szaladgálnak, így fejezik ki szeretetüket. A simogatást nagyon élvezik, teljesen ellazulnak, amit fogaik kocogtatásával jeleznek. Valamint nagyon tiszta állat, naponta többször is tisztálkodik – emelte ki Abonyi János.

Az állatvédő és a nyúl tulajdonos is arra kéri az embereket, egy napra ne vegyenek gyermekeiknek nyulat, hiszen ez egy felelős döntés, amit jól át kell gondolni. Ha mégis szeretnénk rövid időre egy nyuszit, úgy Orosházán a Nimfa Díszállatkereskedésben bérelhetünk is akár egy napra, de egy hétre is.

A felelős állattartás hét szabálya:

  1. Szeretet (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap)
  2. Táplálás (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása)
  3. Ápolás (a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása)
  4. Pihenés (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről)
  5. Egészség (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás)
  6. Mozgás (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása)
  7. Családtervezés (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítás révén)

Kiemelt képünkön Daisy, Abonyi János nyula.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.