- hirdetés -

Egyre több az olyan kutyatartó városunkban, aki nemcsak házőrzés céljából tart ebet, hanem egyenesen társként tekint kedvencére. Magával viszi őt szinte mindenhová, a sétáláson túl akár a kávézóba is, sőt együtt jár vele még nyaralni is. Egy, a leírásnak megfelelő gazdi kérte meg szerkesztőségünket, járjunk utána, mi tiltja a kutyák jelenlétét Orosháza főterén.

Mint kiderült, a feltett kérdés sem volt teljesen pontos, hiszen A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2013-as önkormányzati rendelet 14. § 13. pontja úgy rendelkezik, hogy szabályt sért az, aki a Győry Vilmos térre és a Szabadság térre – vakvezető kutya kivételével –állatot visz be.

Tehát nemcsak a főtérről, hanem egy annál jóval nagyobb területről van szó, ahová nemcsak kutyát, hanem más állatot sem szabad bevinni (kivételt képeznek tehát ez alól a vakvezető kutyák).

A Győri Vilmos tér is tiltott zóna, akárcsak a Szabadság tér (Forrás: utcakereso.hu)

A rendelet szerint „Az önkormányzatok felhatalmazást kaptak, hogy helyi szinten közrendvédelmi szabályokat állapítsanak meg, mivel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.)51. § (4)bekezdésében, illetve a 143. § (4) bekezdés e) pontjában foglaltak értelmében 2012. április 15-ét követően a képviselő-testületek önkormányzati rendeletben határozhatták meg és szankcionálhatták a tiltott, közösségellenes magatartásokat, illetve a kirívóan közösségellenes magatartásokat.”

Tiltótábla a főtér egyik bejáratánál (Fotó: Horváth Bence)

A város önkormányzati rendeletében olvasható továbbá az is, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő elkövetővel szemben ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

Fontos tudni, hogy a város egyéb helyszínein, a belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – a kutyákat csak pórázon lehet sétáltatni, ügyelve arra, hogy az állatot olyan személy vezesse, aki az irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Szájkosarat használni kizárólag a kutya jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell. (Közforgalmú közlekedési eszközön a szájkosár és a póráz használata viszont kötelező.

Tiltótábla a Győri Vilmos téren (Fotó: Horváth Bence)

Orosháza közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletét 2021 tavaszán módosították, viszont az említett rész, a 14. § 13. pontja nem változott, azaz a két térre továbbra is tilos állatot bevinni. Ez a döntés nem egyedi, nagyon sok település önkormányzata hoz hasonló döntést, és tiltja ki az állatokat a parkokból, terekről a közösségi együttélés szabályaira hivatkozva.

Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a város gondol a kutyásokra. 2018-ban átadták a Dr. László Elek lakótelep mellett található kutyafuttatót, 2019-ben pedig több kutyaürülék tárolót is kihelyeztek a városban. Ezek a gazdák igényeit figyelembe véve a Kazinczy közben, az Árpád-kertben, valamint a Máltai Játszótér mellett kaptak helyet. A tervek szerint a Gyopárosi-tó körül a jövőben kutyafuttató és itatóhely is létesül majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.