- hirdetés -

A városba érkező turisták mellett a sportolni vágyóknak is kedveznek az új, Gyopárost érintő fejlesztési tervek. A gyerekeknek is szeretnének örömet okozni, és a négylábú kedvencek igényei sem maradnak figyelmen kívül.

Orosháza-Gyopárosfürdő turisztikai célú fejlesztésének terveit január 16-án a polgármesteri hivatalban Keresztes Attila tervező mutatta be.

Helyszín- és alaprajzokat, idei és jövő évi terveket tárt a meghívottak elé a Gyopárosfürdő turisztikai fejlesztési terveit készítő Keresztes Attila.
A RexTerra Kft. részéről Szilágyi Csaba köszöntötte a megjelenteket, aki felvázolta a jövőben épülő játszóházban és turisztikai fogadóközpontban rejlő lehetőségeket. Elmondta, a játszóház építési engedélye már megvan, a kiviteli tervet előreláthatóan március végére készítik el. Amennyiben a közbeszerzési eljárás nyár végén megkezdődik, akkor akár a jövő nyáron már használhatnák is a játszóteret a gyerekek.

A hajó látványterve (nappal)
A hajó látványterve (este)

Őt követően Keresztes Attila tervező részletesen ismertette az Orosháza Gyopárka Tündér Meséje Tematikus játszótér terveit. A jellegzetes, hajó formájú épület Gyopárosfürdő kapujaként szolgálna. Egy olyan jellegzetes pontja lehetne ez a környéknek, hogy ha valaki azt mondaná útbaigazításként, hogy „A hajónál jobbra térj le!”, a hallgató biztosan tudná, hol is kell befordulnia. A mesepark előreláthatóan interaktív lesz, így a gyerekeknek lehetőségük lesz arra, hogy benne érezzék magukat az adott mesében. Valószínűleg a két szintes mászófal is közkedveltnek bizonyul majd a kisebbek közében. Emellett az épület emeletén baba-mama szoba szolgálná az oda látogatók kényelmét.

A hajó látványterve


A strand melletti kempingnél turisztikai fogadóközpont létesítését tervezik. A meglévő kemping mellé egy három részből álló komplexum épülne. Egyik része turisztikai információs pontként működne, a másik kettő pedig vizesblokként és tárolóhelyiségként. Utóbbi szolgálhatna például biciklikölcsönzőként is.

Egy rekortán futókört is kialakítanának

Sok orosházi örömére a tervek szerint egy futókör is épül a Gyopárosi-tó körül. A mai igényeknek megfelelő az egy méter széles pálya rekortán anyagból készülne, a hídon átvezetve az Északi-tó körül lenne kialakítva . Emellett az Északi és Középső tavat összekötő híd térkövezése is beütemezésre kerülne, sőt a Középső tó körül folytatódna ez a szürke térkőburkolat.

A tervek szerint a strand bejárata mellett egy szökőkutat helyeznek majd el. Ez egy ún. pancsoló szökőkút lesz, ami a térkővel egy vonalban épül majd, ennek köszönhetően a gyerekek akár bele is sétálhatnak majd abba, ha egy kis felfrissülésre vágynak. Egy olyan napelemes padot is kihelyeznének a strand bejárata mellett, ami többek közt telefontöltésre is alkalmas. Ezzel is igyekeznek az idelátogatók minden igényét kielégíteni. A strand bejárata melletti játszótér elemeit pedig áthelyeznék az Északi-tó mellé, feltételezve, hogy ott többen veszik majd igénybe azokat.

A kutyákra is gondolnak

Molnár Béla társadalmi alpolgármester elmondta, az alap koncepciót tekintve nem terveznek módosításokat. A megbeszélés végére ebben egyet is értettek.

– A meglévő és jelenleg fejlesztés alatt lévő turisztikai objektumokhoz illeszkedő kiegészítő beruházások valósulnak meg, a cél, hogy rendezettebb, kényelmesebb és modernebb legyen a Gyopárosi-tó környezete – tette hozzá Molnár Béla. – A képviselők észrevételei alapján a kutyákra is gondolunk, futtató és itatóhely is létesül majd. További képviselői javaslat volt, hogy a játszótéri elemeknél az ütéscsillapító burkolatokat gumi elemekből tervezzék meg, ahol a szabvány és a költségek lehetővé teszik. Megállapodtunk abban is, hogy a vasútállomás mögötti park (ahol játszótéri fejlesztés is lesz) növényzete és rendezettsége megújítandó, ennek is készüljenek el a szükséges tervei, illetve a rendezési javaslatok. A megbeszélés végén a jelenlévők abban is megállapodtak, hogy Gyopárosfürdő vonatkozásában többször tartanak megbeszéléséket, a fő célokat, prioritásokat együtt határozzák meg. A megbeszélés konstruktív és jövőbe mutató volt véleményem szerint – zárta gondolatait a társadalmi alpolgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.