- hirdetés -

Óriási áremelkedéssel szembesülhettek azok, akik az elmúlt pár hónapban fogtak építkezésbe, házfelújításba. Drágultak a szigetelő anyagok, de a fa és vasanyagok az év elejéhez képest dupla annyiba kerülnek. A Vasex Kft. ügyvezetője, Polyák János szerint a következő hónapokban normalizálódhat a helyzet, de az árak jelentősen nem csökkennek majd.

Brutálisan megnövekedtek az építőanyagárak az elmúlt időszakban. A munkadíjak is jelentősen emelkedtek, de a fa-, a vas, illetve a szigetelőanyagoknál is jelentős drágulás figyelhető meg. Az év elejéhez képest az árak megduplázódtak.

– Megfigyelésem szerint márciustól kezdve szépen lassan emelkedtek az árak. A faanyagok fokozatosan, minden hónapban drágultak. Az OSB-lapok háromszorosára emelkedtek március óta, de például egy osztrák lambériának a beszerzése 65 százalékkal került többe – nyilatkozta az OrosCafénak Ilovszky Béláné, az Ilovszky Tüzép Kft. ügyvezetője.

Fotó: Horváth Bence

A drágulások mögött a kereslet-kínálat összefüggései állnak. A koronavírus-járvány miatt üzemek álltak le, a termelési láncban jelentős károk keletkeztek. A kapacitások csökkentek, de ezzel egy időben a kereslet növekedett. Áruhiány alakult ki a világpiacon, ami Magyarországon is megfigyelhető. A tüzép ügyvezetője elmondta, hogy ennek köszönhetően sokszor Dunántúlról és Budapestről is érkeznek rendelések.

Fotó: Horváth Bence

– Több olyan ügyfelünk is volt az utóbbi időszakban, akik nálunk találták meg a keresett terméket. Nem igazán figyelték azt, hogy mennyibe kerül, illetve milyen plusz költségekkel jár, csak az számított, hogy legalább kaptak – tette hozzá Ilovszky Béláné.

Magyarországon az alapanyagok iránti keresletet tovább növelte az is, hogy a kormány hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást ad a családoknak otthonfelújításra. A Vasex Kft. ügyvezetője, Polyák János szerint hamarosan normalizálódhat a piac, de komolyabb árcsökkenésre nem lehet számítani.

– A gyártók képesek lesznek a kapacitásaikat újra felépíteni és a piacot kiszolgálni másrészt a kereslet is normalizálódni fog. Nem gondolom, hogy nagy mértékben csökkennének a jelenlegi árak. Egy 20-30 százalékos árcsökkenésre számítok a következő fél évben – fogalmazott Polyák János.

Polyák János (Archív fotó)

A kormány is beavatkozik

A kormány is igyekszik enyhíteni ezt a drágulást, hiszen ez a folyamat felemészti az állami otthonfelújítási támogatás összegét.

  • a tervezett építőanyag-export előtti kötelező bejelentés, és állami elővásárlási jogot vezetnek be az építőipari alapanyagokra.
  • Fellépnek az „extraprofitot” realizáló kereskedőkkel szemben: termékenként egy meghatározott ár fölött a szint fölé eső összeg 90 százalékát el fogja vonni az állam, „extraprofitadót” vezetnek be például a sóder, cement, kavics, homok esetében.
  • A bányák elvesztik a bányajogot, ha egy éven belül nem kezdik el legalább a kitermelés előkészítését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.