- hirdetés -

A kereskedelem, ezen belül főként az építőanyag-kereskedelem várható 2022-es helyzetét és kilátásait mutatja be nekünk Demeter Zoltán, a Vasex Kft. építőanyag részlegének vezetője.

– Ahhoz, hogy megértsük a 2022-es évet, vissza kell mennünk kicsit 2021-ig, amikor a mértéktelen árrobbanások korszakát éltük. Ez gyakorlatilag a kvótarendszer bevezetését jelentette, felborultak a piacok, ellátóláncok a vírushelyzetnek köszönhetően, a szállítási költségek drasztikusan növekedtek. Úgy gondoltuk akkor, hogy már mindent láttunk, amit a kereskedelemben ilyen módon látni lehet.

A stabil beszállítói háttérnek köszönhetően az év második felére megnyugodni látszódtak a piacok, az árak picit normalizálódtak, stabilizálódtak és az elmozdulások is egyre kisebbek lettek, viszont az év végén az ipari vállalatoknak és gyártóknak az energiaköltsége drasztikus árrobbanást mutatott, gyakorlatilag a 4-szerestől a 10-szeresig növekedtek az energiaárak, ami a földgáz és az ipari elektromos áramot érinti – árulta el Demeter Zoltán.

Mint mondta, ez gyakorlatilag újra generált egy óriási árrobbanást a piacon, ami gyakorlatilag most az év elején gyűrűzik be, láttunk olyan termékköröket is, melyek 40-60 százalékos azonnali árrobbanást szenvedtek el. Újra bevezették a kvótarendszereket, melynek következtében nehéz megmondani, hogy az áruk mikor érkeznek és mennyiért fognak majd megérkezni, gyakorlatilag újra képlékennyé és nehezebbé vált a helyzet az építőipar területén.

Az emberek felhasználási igényeinek változnia kell

– Mi itt a Vasex Kft.-nél nagyon stabil beszállítói körrel rendelkezünk, ugyanúgy gyorsaságra törekedve a partneri ellátásban, mint amit a lakossági oldalon szeretnének megvalósítani. Gyakorlatilag most már minden termék mindenkinek drága. Régebben voltak ugye alacsonyabb árkategóriájú termékek, de mivel gyakorlatilag az ipari energiák ára növekedett a „nem korszerű termékeknek” is ugyanolyan drága az előállítása, mint a jó minőségű termékeknek – tette hozzá a részlegvezető.

Úgy látják, hogy az emberek felhasználási igényeinek változnia kell, gyakorlatilag a magasabb minőségi tartalmú és nagyobb műszaki tartalommal rendelkező termékek beépítése kell, hogy előtérbe kerüljön. Gyakorlatilag, ami most drágábbnak tűnik, az hosszabb távon olcsóbb lesz, mert nagyobb energiamegtakarításokat lehet majd elérni, mint az olcsóbb, rosszabb energiamegtakarítású termékkel. Gyakorlatilag fogyasztói változás kell, hogy beálljon a piacon, el kell tolódjon a lakosság vásárlása a jobb minőségű anyagok irányába.

Vasáru, szerszámok, festékek, lemezek

– Mi a Vasex Kft.-nél megpróbáljuk a szakértelmünkkel és a segítségünkkel egy korrekt tájékoztatás mellett átfordítani a lakossági igényeknek abba az irányába, hogy valóban jó minőségű és számukra is elfogadható termékeket a lehető leggyorsabban, a legjobb áron meg tudják kapni. A Vasex Kft. szervezettségének és szakértelmének, az elmúlt 30 év működésének köszönhetően egy nagyon stabil kiszolgálást tudunk majd biztosítani. Arra törekszünk a szervezettségünk okán, hogy a lehető leggyorsabban, a legnagyobb stabilitás mellett tudjuk majd az embereket kiszolgálni.

Szolgáltatásainkkal ugyanúgy állunk majd a lakosság rendelkezésére, gyakorlatilag a vasárutól a szerszámokig, festékekig, Lindab-lemezekig, építőanyagokig szóval a pincétől a padlásig bármit be lehet szerezni – árulta el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.