- hirdetés -

A hétvégi, Barcelonában rendezett futammal megkezdődtek a ralikrossz világbajnokság küzdelmei. Világbajnokok sora mellett az orosházi Kárai Tamás is ott volt a rajtnál.

A szokásos szombat-vasárnapi menetrend helyett péntek és szombat volt a verseny ideje. A pénteki edzések egy kisebb műszaki hibát leszámítva jól sikerültek az orosházi pilótának. Sajnos a fojtószelep beragadás miatt kimaradt kvalifikációs futam szombaton nagyon hiányzott.

– Az egy műszaki hibától eltekintve nem volt rossz. Az élmezőnnyel fel tudtuk venni a versenyt. A tizedik hely környékén mentünk, de mindössze egy másodpercen belül az elejétől. Nagyon kiegyenlített és szoros a VB. mezőnye. Az elődöntőbe a 11. helyen jutottunk be. Az elődöntős hatodik rajtkocka, eddigi legjobb világbajnoki szereplésünk volt – kezdi a beszámolót Tamás.

Az Audi leszálláshoz készül (Fotó: Kárai Team)

Ebben a sportban különösen lényeges a jó rajthely és a jó rajt, hisz később, a verseny során – épp a kiegyenlített erőviszonyok miatt – nagyon nehéz előzni. Tamásnak három versenyzőt kellett volna a hatodik helyről megelőzni a döntőbe jutáshoz.

– Túl kellett élnünk az első kanyart baleset nélkül. Utolsóként jöttem el a rajtból, de sikerült elég jó köröket menni. Az elején jó tempóval ki tudtam használni, hogy többen hamar kimentek joker körre. Végül a negyedik helyen értem célba és alig maradtam le a döntőről és lettem első számú tartalék – meséli a pilóta.

Ha megnézzük kikkel kellett az orosházi versenyzőnek felvenni a harcot, akkor is meg kell emelnünk a kalapunkat, ha nem sikerült a döntőbe jutás. Ott volt Kevin Hansen, (a későbbi győztes) Timmy Hansen, Johan Kristofersson, Niclas Grönholm, hogy csak néhány nevet említsünk.

– Nagyon sok apróságon múlik a siker. Hamarabb kell az ideálishoz közeli beállításokat megtalálni, fontos, hogy mennyire melegítjük fel a kuplungot, milyen gumit választunk, és még sok ilyen. Ez a versenyrutinnal együtt javul. Persze akkor sem biztos, hogy a gyári autókkal versenyző két Hansent, Kristoferssont meg tudjuk fogni. Ők ezt csinálják, ebből élnek, sokkal többet edzzenek és ehhez jön a gyári háttér, de azért csináljuk, mert bízunk benne, hogy sikerül – teszi hozzá Tamás.

Tomi számára a következő nagy verseny egy svédországi Európa-bajnoki futam lesz, ahol – mint mondja – minimum elvárás magával szemben a döntőbe jutás, de a dobogó a titkos cél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.