- hirdetés -

Minden iskola öt diákját jelölhette a „Nem semmi ez a gyerek” sorozatunkra. A több száz gyermekből csak ötöt választhattak ki, érkeztek is a visszajelzések az intézményvezetőktől, hogy ez bizony nem könnyű feladat. És persze nem könnyű feladat a gyerekek számára sem bekerülni ebbe az ötösbe, talán épp ezért is nagy szó, hogy a 9 éves, második osztályt záró Kókai Noénak ez sikerült. A fiút futballeredményei miatt választotta az Eötvös József Általános Iskola a maga kiválóságai közé.

– Kiskoromban sokat fociztam apukámmal, a tesómmal és az unokatesómmal. Még nem voltam hatéves sem, amikor anyukámék kivittek az OMTK ULE-hoz. A szüleim úgy mesélik, azt mondták rám az edzők, hogy „van bennem fantázia”. Itt aztán Kasuba Dániel, Halász Róbert és Elekes Károly tanított meg az alapokra, aztán tavaly tavasszal kinéztek egy edzőmeccsen, és átigazoltam a Békéscsaba 1912 Előre csapatához – mesélte Noé.

A koronavírus miatt kevés meccset tartottak meg, amit viszont igen, azon Noé csapata – Horváth Tamás edző irányítása alatt – kivétel nélkül remekül szerepelt. Az őszi Interligán minden meccset megnyertek, idén tavasszal csak egy mérkőzésük volt, de azon is ők találtak többször a hálóba. Nem mellesleg ősszel és tavasszal is Noét választották a csapat legjobb játékosának.

Jó tanuló, jó sportoló oklevéllel is elismerte őt az iskola (Fotó: Horváth Bence)

– A csapat többi tagja, úgy érzem, szeret, és talán egy kicsit tisztelnek is, és hallgatnak is rám. Sok munkát fektetek a fociba, eddig szerintem csak egyszer hiányoztam edzésről, és nagyon ritkán volt olyan, hogy nem tettem oda magam teljesen. Jobb szélen játszom általában, de ez változó, a posztom még kialakulóban van. Egy héten három edzés vár rám, lehet, augusztustól már négy is lesz. Anyukámék visznek át minden alkalommal Békéscsabára, mivel a korcsoportomban egyedül vagyok orosházi – folytatta.

Noé édesanyja nem tekinti ezt áldozatnak. Kókai-Faludi Patrícia elmesélte, korábban Noé egy évig járt fel a Ferencváros csapatához edzésekre, még a járványhelyzet előtt. Oda is ők vitték fel rendszeresen.

A Fradi visszavárja

– Az unokabátyja a Fradiban játszik tíz éve, hatéves kora óta. Elmentünk mi is próbajátékra, és mivel edzői – Maticza Katica, Deli Anikó és Fenyvesi György – nagyon meg voltak vele elégedve Noéval, így egészen a korlátosokig jártunk edzésekre, focitornákra. Le is igazolták volna, ehhez viszont a heti két-három edzés elengedhetetlen, ez viszont munka és iskola mellett nem lett volna kivitelezhető. Úgy váltunk el a Fraditól, hogy bármikor visszavárják Noét. Ő szeretne is ott játszani, mi viszont egyelőre nem szeretnénk Budapestre költözni – mesélte édesanyja.

Ha nem focista, akkor fociedző lesz (Fotó: Horváth Bence)

Noé Németországban képzeli el a jövőjét, természetesen focistaként. Példaképe Szoboszlai Dominik, azért mert gyors, gólerős és cselezőképes játékosnak tartja. Noé sok meccset néz, eközben is tanul, memorizál, majd később a pályán hasznosítja a látottakat.

– Ha nem focista leszek, akkor fociedző. Nekem a foci a mindenem, az iskolai szünetekben is csak a labdát rúgjuk a barátaimmal, semmi más nem köt le úgy minket, mint ez. Egyébként az eötvösös csapatunkkal a diákolimpián is továbbjutottunk, de aztán a Covid miatt az is félbe maradt – mesélte Noé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.