- hirdetés -

Relaxációs és autogén tréningekből álló programsorozat indult nyáron az Orosházi Diáktanyán. A csütörtök délutánonként tartott foglalkozásokat hagyományosan a tavaszi időszakban szokták rendezni, idén azonban az akkor még érvényben lévő korlátozások miatt másként alakult. A gyerekek érdeklődését azonban ez sem befolyásolta.

– Igazából mindig is foglalkoztunk azzal, hogy mi lehet az, amivel tudunk segíteni a gyerekeknek, maga a programsorozat már évekkel korábbra nyúlik vissza. Azóta is minden évben az a cél tavasszal, hogy szervezzünk egy ilyet, amikor kezdenek elfáradni, közeleg a tanév vége, ezt pedig ősszel, amikor ismét újult erővel vetik bele magukat az iskolai teendőikbe, tanulást segítő tréningek egészítik ki.

Ezúttal ugye tavasszal sajnos nem tudtuk kivitelezni, mert még érvényben voltak a járványhelyzet miatti korlátozások, amikor pedig feloldották, akkor pont a trénernek nem volt jó az időpont, ezért a nyári időszakra esett a választás. De így is jól jött ki, hiszen az igény ugyanúgy megvan rá. Két korosztály képviselőit várjuk, a relaxációs tréningek a 6-12, míg az autogén tréningek a 13-18 éves korosztály számára lettek meghirdetve – tudtuk meg Magonyné Urbán Zsuzsannától, a város ifjúsági referensétől.

Megtudtuk, az autogén tréning is a stresszkezelési módszerek közé tartozik, melynek az elsajátításához viszont már kell egy bizonyos fokú érettség. Ha valaki jól megtanulja és eleget gyakorolja, akkor bármilyen stresszhelyzetben tudja majd alkalmazni a megszerzett ismereteket. A foglalkozásokat Dér-Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus tartja a gyerekeknek, a programsorozat ezen kívül a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület támogatásával valósult meg.

– A kicsiknek elsősorban mozgásos gyakorlatok illetve fantáziajátékok vannak a programban, emellett a félelmek tudatosítása, az ő koruknak megfelelő megküzdési technikák elsajátítása és használatának bővítése. A nagyobbak relaxációs technikák mellett légzéstechnikákat sajátítanak el, illetve egy kis ön- vagy társismereti gyakorlatok vannak nekik bevezetve.

Idén vettem át a feladatot, azt gondolom, minden csoportos foglalkozásnak nagy haszna van, mert a közösség léte, illetve ennek a képessége nehezen fejlődik ki, a stresszkezelés ráadásul nem a mindennapok része, a gyerekek nem tudják otthonukban elsajátítani – árulta el Dér-Pesics Zsuzsanna.

A programsorozat záró tréningjeit augusztus 5-én tartják majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.