- hirdetés -

Ő egy igazi Jolly Joker” – meséli róla édesanyja. „Ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy nevezni kellene valakit valamilyen versenyre, akkor biztosan Jázmin lesz az, akit indítanak. De ő ezt egyáltalán nem bánja, sőt, élvezi is.” Tehetséges diákokat bemutató sorozatunk következő főszereplője Novodomszki Jázmin, a Székács József Evangélikus Általános Iskola tanulója.

Gyakran derül fény arra a tehetséges gyerekeket bemutató sorozatunk készítése közben, hogy bizony komoly szülői munka folyik a háttérben. Novodomszkiné Sirokmány Mariann is mindent megtett azért, hogy lánya már egész kiskorában sokrétű tudást és tapasztalatot szerezzen.

– Szerettem volna a sport terén sok mindent megmutatni neki, hogy aztán ő maga választhassa ki a számára legszimpatikusabb edzéstípust – mesélte az édesanya. – Jógázott, úszott, de kipróbálta a dzsúdót, az aerobikot és a pingpongot is, a nagy szerelme viszont a tánc lett. Sok mozgásformába belekóstolt ugyan, viszont nálunk az a szabály, hogy ha valamibe belekezd, azt bizonyos ideig, mondjuk egy tanéven át folytatnia kell. De nem is volt ezzel probléma soha – jegyezte meg Mariann.

Fejben számolás elképzelt abakusszal

Jázmin a hat tanév alatt végig kitűnő tanuló volt a Székácsban. Kedvenc tantárgyai a történelem és a matematika, ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a Kis Zseni iskola tanulója volt három éven át.

– A Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskolában szorobánon, más néven abakuszon számolunk – mesélte Jázmin. – Van, hogy írásban, illetve van, hogy mentálisan, ami azt jelenti, hogy felvillannak előttünk a képernyőn fél vagy egy másodpercre a számok, és azokat fejben kell összeadnunk, kivonnunk vagy összeszoroznunk.

– Ezres számrendszerben tanultam meg fejben számolni. Az Országos Kis Zseni versenyen 2019-ben az írásbelin III., mentális számolásból pedig II. lettem, így továbbjutottam Belgrádba a nemzetközi versenyre, ahol a 400 nevezőből a legjobb 50 között végeztem – folytatta Jázmin.

– Ezt a számolási módszer 12-14 éves korunkig vagyunk képesek elsajátítani, később már nem – tette hozzá édesanyja. – Az abakuszt egy idő után már csak elképzelik a gyerekek, ami elképesztő. Mi, kívülállók csak annyit látunk, hogy iszonyatos gyorsasággal mozog a kezük a levegőben számolás közben, épp úgy, mintha egy láthatatlan abakuszon húzogatnák a fagolyókat. Ez a módszer rendkívüli módon fejleszti a gyerekek vizuális képességet, az agy fényképező technikáját és segít összekötni az agy jobb- és bal agyféltekét – mesélte Novodomszkiné Sirokmány Mariann.

Már most tudja, mi szeretne lenni felnőttként

Jázmin rengeteg iskolai versenyen indult és ért el szép eredményt, legtöbb és legnagyobb sikereit versmondásból, meseírásból, mesemondásból és olvasásból tudhatja magáénak. A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny területi fordulóján remekül teljesített, így a megyei fordulójára is kijutott.

– Az online oktatás ideje alatt sikerült az I. helyet megszereznem a Szép Magyar Beszéd verseny térségi fordulóján. Megszenvedem vele rendesen. A gyakorlás a Discordon folyt. A versenyre ugyan már az iskolában került sor, de videóra kellett vennünk a szabadon választott és a kötelező szöveget, és azt kellett továbbküldenünk a szervezőknek. Furcsa érzés volt így digitálisan felkészülni és „egyedül” versenyezni, de megérte, mert nagyon örültem a győzelemnek – mesélte a székácsos diák.

Jázmin igazi szerelme a tánc, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola modern táncszakára négy éve jár, nagyon sok szép versenyeredménnyel büszkélkedhet. Szabadidejében is folyton énekel és táncol, ez a mindene, bár a jövőjét nem táncosként képzeli el.

– Engem a tanítói pálya érdekel. Többször gondolkoztam már a stewardess szakmán is, de lusta vagyok nyelveket tanulni. A tanítás viszont tényleg nagyon vonz, szeretem a gyerekeket, főként az alsó tagozatosokat. A felsősökhöz nem lenne türelmem. Elviselhetetlenek vagyunk – jegyezte meg.

Jázmin azt mondja, azért is húz a pedagógusi pálya felé, mert sok jó tanárhoz volt szerencséje a hat év során. Nagyon szerette Ujj Mária tanítót, aki megtanította őt az alapokra. A jelenlegi osztályfőnökének, Curpasné Rosinsky Tündének is sokat köszönhet, akárcsak Szigethyné Szenteczki Katalin történelemtanárának, akihez drámaszakkörre is jár. Nem utolsó sorban hálás Kis Zseni tanárának, Molnár Izabellának is, aki sokat segített neki logikai képességének fejlesztésében. Azt mondja, ezt a tudást nemcsak a matekórákon, hanem szinte az élet minden területén kamatoztatni tudja.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.