- hirdetés -

Imádom a humorát, imádom a stílusát. Sokrétű és intelligens, tele ötlettel és önbizalommal. Görbe tükröt tart elénk, kimondja azt, amit kevesen mernek: hogy a mai kor embere ritkán vállalja saját hibáit, hiányosságait, sokkal jobban szeretjük a másikat vagy a külvilágot okolni gyengeségeink miatt. Ez a bátor nő, aki a Back In Shape Again (BISA) Facebook csoportjában már több mint 25 ezer követőt tudhat magáénak nem más, mint Orosháza büszkesége, olimpikonunk, Góg Anikó.

Azoknak, akik a BISA oldalán „jóindulatú” hozzászólásaikban megkérdezték, “Ki ez a kreten?”, “Te sportolsz amugy?” Anikó külön videót is készített, ahol gyönyörűen felsorolja szakmai múltját. Sportszakmai diplomáját a Magyar Testnevelési Egyetem humánkineziológia szakán szerezte, hazai és nemzetközi képzési rendszerekben végzett tanulmányai szerint Technogym Master Trainer, Polar Level III-as szintű téner, pre&postnatal instruktor, funkcionális tréner, ACE Healt Coach. Tanít az IWI Nemzetközi Fitnesziskolánál, ahol, pulzuskontroll témaköröket, valamint a Power Cardio edzésmódszert oktat. Ő írta az Újra én című könyvet is, és nem utolsó sorban Anikó triatlon olimpikonunk.

– Hangosan azt képviselem, hogy mindenki kezdjen el felelősséget vállalni a saját életminőségéért ahelyett, hogy másokra hárítja ennek a terhét. A döntést – mit és mennyit eszünk, mennyi időt és energiát szánunk mozgásra –, mi magunk határozzuk meg. Persze, aki ki akar bújni ez alól, az mindig talál kifogást, annak biztosan van egy döntő érve arra, hogy miért ne éljen egészségesen. Én viszont azt igyekszem eljuttatni az emberekhez, hogy miért igen – mesélte Anikó telefonos interjúnk során. Sajnos személyes találkozóra nem volt lehetőség, hiszen Anikó 15 éve él a fővárosban, és csupán évente 2-3 napot tölt Orosházán. Itt él nővére és családja, az unokatesókkal nagy örömmel játszanak együtt Anikó lányai, a tízéves Dorka és a hároméves Sári is.

– Nagyon szép gyerekkorom volt itt, és ha hazajövök, a szép élmények újra előtörnek. Ilyenkor kimegyek Gyopárosra, futok néhány kört a tó körül, és eszembe jutnak a 20-30 évvel ezelőtti pillanatok. Viszont azt nem tudnám elképzelni, hogy felnőttként Orosházán vigyem véghez azt, amit ma Budapesten teszek – fogalmazott.

Anikó napirendje a következő: fél ötkor kel, majd kerékpározik másfél órát. Azt mondja, 6 órára illik hazaérnie, hiszen Sári lánya ekkor ébred. Megreggelizteti a családot, kávézik egyet, majd jöhet a munka. Bár a nyári szünetben főként lányaival tölti napjait, napközbeni szabad perceiben és este, altatás után menedzseli a saját dolgait is.

A Krézi történetekben magunkra ismerhetünk

– A BISA dinamikusan fejlődik, egyre többen nézik az edzésvideóimat, és ez azt jelenti, hogy az elvek, amiket képviselek a sportban, egyre többekhez jutnak el. Az oldalon ma már olyan videók is megjelennek, melyeknek nincs köze a sporthoz, bár onnan indult az egész, hogy kifiguráztam, milyen kifogásokat hoznak fel az emberek, ha edzésről van szó. Ma már az élet más területeire is kiterjednek ezek posztok, próbáltam a különböző témákat (Krézi a strandon, Krézi masszőrnél, Krézi iskolai fogadóórán, Krézi óvodai fogadóórán) úgy megközelíteni, hogy senki ne érezze magát sértve, viszont a néző a homlokára csapjon, miközben magára ismert – folytatta.

Anikó azt vallja, hálás feladat az edzőség. Amikor sikerül valakit arra ösztönöznie, hogy a saját határait kijjebb tolja, leküzdje saját magát, fizikumát trenírozza, belső tartását javítsa, az hatalmas siker a számára is. Főleg, ha arra gondol, milyen drámaian csapnivalóak a hazai és nemzetközi népegészségügyi statisztikák.

– Ez már nem csak arról szól, hogy kerek-e a fenekünk vagy kockás-e a hasunk, hiszen tudjuk, hogy az elhízás milyen krónikus betegségekhez vezet. Minden egyes megmentett élet számít! Ezért is annyira hálás az edzői szakma, amiben én maximálisan megtaláltam magam. Sydney után nem volt célom egy újabb olimpiai megmérettetés. Nem szerettem volna négy évet újra arra szánni, hogy a következő versenyen már ne a 39., hanem mondjuk a 28. legyek. Úgy éreztem, annyi minden vár még rám, annyi mindent szeretnék még felfedezni. Van egy társasjátékunk, kártyákon szereplő kérdésekre kell válaszolnunk, olyanokra, mint „Melyik volt a legszebb napod?” „ Ki a legfontosabb az életedben?”, „Melyik hazugság hangzott el a legtöbbször a szádból?”. A gyerekeim születése számomra felülír mindent, nálam azok a pillanatok bármilyen sportélményt vagy -eredményt kenterbe vágnak.

Fotók: Góg Anikó saját gyűjteményéből

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.