- hirdetés -

Tavaly készítette el először ezt az alacsony szénhidráttartalmú, lassú felszívódású kalácsot, és akkora sikert aratott vele a család körében, hogy húsvét hétfőre még egyet sütnie kellett belőle. Így az ünnephez közeledve az olvasókkal is megosztja most saját fejlesztésű receptjét. Próbálják ki Önök is Kolarovszki Nóra diétás és egészséges húsvéti fonott kalácsát!

Kolarovszki Nóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó imád a konyhában sürögni-forogni. Szívesen talál ki valami újat, az interneten közzétett reform recepteket igyekszik mindig a saját szájízére formálni. Így született meg ez a fonottkalács-recept is, amelynek egy szelete átlagosan 170 kcal-t, 15 g fehérjét, 20 g szénhidrátot és csak 2 g zsírt tartalmaz. Nóri azt mondja, a kalóriaszámnál is sokkal fontosabb az, hogy egészséges alapanyagokból áll ez a finomság. Hozzávalói közül a búzalisztet zabliszttel helyettesíti, amely lassú felszívódású szénhidrátként nem „ugráltatja” a vércukorszintünket, azaz nem emeli meg gyorsan, hogy az aztán rövid időn belül a mélybe zuhanjon. A táplálkozási tanácsadó tehéntej helyett növényi alapú tejet (rizstej, kókusztej, mandulatej), cukor helyett pedig eritritet ajánl. Lássuk is az alapanyagok arányait, és az elkészítés módját!

Hozzávalók: 35 dkg zabpehelyliszt, 15 dkg búzasikér, egy csomag instant élesztő, pici só, 60 g eritrit, 2 dl konzerv kókuszkrém, 2dl mandulatej, 2 egész tojás, 2 tojássárga (a fehérjét eltesszük a kalács tetejének megkenéséhez)

Elkészítése:

1) A zabpehelylisztet, a sikért, az instant élesztőt és a sót és az eritritet összekeverjük.

2) Hozzáöntjük a kókuszkrémet és a mandulatejet, majd összedolgozzuk.

3) Ezután előbb az egész tojásokat adjuk egyesével a tésztánkhoz, majd hozzátesszük a sárgákat is.

4) Egy viszonylag ragadós, a táltól nehezen elváló tésztát fogunk kapni. Ne ijedjünk meg! Ezek az alapanyagok máshogy viselkednek, így a kapott tészta állaga is más lesz.

5) Kelesszük a tésztánkat egy órán keresztül letakarva, meleg helyen!

6) Lisztezzük ki zabpehelyliszttel a deszkánkat, majd válasszuk három részre a megkelt tésztánkat. Ne lepődjünk meg, ha nem dagadt meg még nagyon a tészta, sülés közben még sokat fog nőni.

7) Sodorjunk három rudat a tésztagolyókból, helyezzük őket egymás mellé, csippentsük össze a végüket, majd kezdjük el fonni úgy, hogy mindig alulra tegyük a szélső szálat!

8) Kenjük meg a tetejét a félretett tojásfehérjével!

9) Zsírpapírra vagy olívaolajozott tepsire helyezve tegyük be a kalácsot a sütőbe, és süssük azt alsó-felső beállításon, 180 fokon 30 percig!

10) Ha kihűlt, már fel is szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kolarovszki Nóra kiemelte, igaz, ezek a hozzávalók többe kerülnek, viszont azt is tudni kell róluk, hogy a belőlük készült étel sokkal laktatóbb. Vagyis anyagilag sem járunk velük rosszabbul, nem beszélve a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásaikról. Az alapanyagok helyben is beszerezhetők, keresse azokat a gyógynövényboltokban, reformházakban, valamint a nagyáruházak polcain!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.