- hirdetés -

Korábban országos és nemzetközi versenyeken egyaránt szép sikereket ért el triatlonban, 2000-ben pedig olimpián is képviselte Magyarországot. Néhány évvel később már az Ironman magyar bajnokságon indult. Ő nem más, mint Góg Anikó, aki most az idén 75 éves Justh Zsigmond Városi Könyvtár meghívására tartott motivációs előadást szülővárosában, a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-termében.

Te is azt látod, hogy van körülötted egy csomó olyan ember, aki az élet bizonyos területén megállíthatatlan? Kitalálnak és véghezvisznek valamit és mindeközben eltántoríthatatlanok a céljaiktól. Mindeközben te pedig egy olyan egyszerű dolgot, mint például az életmódváltás, nem tudsz megugrani. Megpróbálkozunk azzal, hogy a saját magadhoz vezető kulcsot kireszeljük együtt – többek között ezekkel a motiváló sorokkal hirdette meg előadását az egykori olimpikon, jelenleg személyi edzőként tevékenykedő Anikó.

A szikra a gyújtózsinór végén elnevezéssel is ezt szerette volna megmutatni, ahogy fogalmazott, kicsit megpiszkálni az emberekben azt a saját szándékot, ami mozgásra, egészségtudatosságra sarkallja őket. Hiszen ő nem tud helyettük cselekedni, de abban sokat tud segíteni, hogy ezek a kis lángok felgyulladjanak, akkor pedig a legszebb reményeik szerint sikerülhetnek az elhatározások.

– Nagyon izgulok, hiszen ezzel az előadással most állok ki először közönség elé, de nem is lehetett volna jobb helyszínt választani a nyitáshoz, mint a szülővárosomat, Orosházát. Egyben nagyon örülök is, hogy ilyen sokan kíváncsiak az eseményre, hiszen én még néhány héttel ezelőtt úgy indultam neki ennek a dolognak, hogy egy maximum 50 fős termet szeretnék, de boldogan tapasztaltam, hogy 180-190 fő is regisztrált, szóval nagyon hálás vagyok.

Jövök azért haza viszonylag rendszeresen, tehát most sem 20 év kihagyás után néztem vissza. De mindenféle szereplés vagy már megtartott előadás ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy ide kilépni és ezt a megelőlegezett bizalmat kiérdemelni – hiszen a vendégek úgy döntöttek, hogy szeretnének meghallgatni és kíváncsiak rám – az mindig egyfajta felfokozott érzelmi állapottal jár – mesélte.

Az egyik legfontosabb kérdés pedig, hogy miért érzi úgy valaki, hogy kell a segítség? Hiszen miért nem a saját motivációjával vág bele valaki a sportba vagy az egészséges életmódba? Véleménye szerint azért, mert nincsen saját motivációjuk. A statisztikák szerint az időhiány mellett ez a második leggyakoribb érv, hogy miért nem csinálják. Ehhez kell az a kapaszkodó, ami átlendít valakit a holtponton.

– És ez lenne az előadás lényege, hogy a te életminőségedről van szó és fantasztikus érzés, ha megadod magadnak a lehetőséget, hogy ezt az élet nevű társasjátékot minőségében úgy töltsd, amire azt mondhatod, hogy klassz volt benne létezni – tette hozzá.

Anikó a program során a motivációs gondolatok mellé a saját életéből is hozott fel példákat, régi történeteket. Egészen a kezdetekig visszament az időben, ahogy rátalált a sportra, ami aztán az egész életét meghatározta. Mesélt karrierjéről, az azt követő évekről, a mindennapokat meghatározó motivációról. A közönség tagjai olyan dolgokról hallhattak érdekes gondolatokat, mint a pozitív szemlélet, saját felelősségvállalás vagy éppen egészségünk megóvása, a káros szenvedélyek elhagyása. És éppen ez jelentette az előadás lényegét, hogy ezek alapjában véve nem túl bonyolult dolgok, mégis érdemes róluk beszélni ahhoz, hogy elhatározások születhessenek és ezeket az elhatározásokat véghez tudja vinni az illető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.