- hirdetés -

A július 14-én tartott képviselő-testületi ülés második pontja a város költségvetésének módosítása. Ennek részleteiről kérdeztük meg a város alpolgármesterét, Bojtor Istvánt.

– A kormány tavaly év végi döntése, mellyel a kis- és középvállalkozások túlélését, túlélési esélyeit támogatta a pandémia időszaka alatt, azt eredményezte, hogy az önkormányzat a tőlük származó iparűzési adó 50 százalékával számolhatott. Így terveztük meg az év elején a költségvetésünket, így fogadta el a város, amely így elég szűkös lehetőségekkel, illetve szűkös mozgástérrel rendelkezett.

Viszont már ekkor tudtuk azt, illetve a kormány ígérete az volt, hogy minden várost kompenzál a kieső adóbevételek tekintetében. Orosháza a 25 ezer fő feletti városok kategóriájába került, ahol egyedi kormányzati megbeszéléseket kezdeményeztek, ennek eredményeképpen májusra született meg az a döntés, hogy Orosháza városa 430 millió forint egyedi támogatásban részesül – nyilatkozta Bojtor István, a város alpolgármestere.

Elmondta, ezt az összeget kisebb részben beruházásra, nagyobb részben pedig működésre tudták fordítani. Az összeg nagy részét azoknak az intézményeknek, illetve cégeknek tudták betervezni, melyek az év eleji szűkösebb költségvetés idején kevesebb támogatásban tudtak részesülni a megszokotthoz képest és a működésükhöz szükséges összegeket sem feltétlenül tudták biztosítani azok a betervezett összegek, melyeket februárban tudtak a költségvetésbe beépíteni.

Ilyen szempontból vissza tudtak adni az Egységes Szociális Központ, a napköziotthonos óvoda, a Gyermek és Diákélelmezés és a Polgármesteri Hivatal részére összegeket. Tudták támogatni az Oroscafe Kft. működését, a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t, valamint az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-t, mely a településüzemeltetési feladatok és a fürdőüzemeltetés támogatására kapta vissza az összeget.

– Ezen kívül sikerült ebből a pénzből elkülöníteni a sportegyesületek, sportági feladatok támogatására 50 millió forintot, a köznevelési feladatokban tudjuk támogatni a Táncsics Mihály Gimnázium tehetségprogramját is. Az egyetlen úgynevezett beruházási sor a 430 millió forintban egy univerzális kommunális eszközhordozó gép, plusz fűnyíró szett, illetve sószóró, amit meg tudunk vásárolni.

Erre 50 millió forintot terveztünk be és a településüzemeltetési feladataink magas színvonalú ellátásához szükséges a városüzem részére. Ezeken kívül még átvezettünk a költségvetésen különböző technikai tételeket, kisebb állami támogatásokat, illetve olyan kiadásokat, amik szükségesek ahhoz, hogy Dávid Zoltán polgármester a pandémia időszak alatt hozott rendeleteit is egyenesbe hozzuk ezáltal – árulta el Bojtor István.

Hozzátette, a költségvetés stabil és biztonságos. Szeptemberben derül majd ki nagyobb részt, hogy a cégek hogyan teljesítettek a veszélyhelyzet időszaka alatt.
– Kíváncsiak leszünk az iparűzési adóbevételeink alakulására, illetve prognosztizálására. Azokat a döntéseket, melyeket meghoztunk, mindet véghez tudjuk vinni – tette hozzá az alpolgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.